Tung trafik påfrestar den redan dåliga vägen genom Borgvattnet

BORGVATTNET (JT) Vägen genom Borgvattnet har varit en lång följetong. Nu har frågan om att upprusta den väckts igen.
– Jag tror att det är 20 år sedan vi tog upp det. Det har inte hänt någonting, säger Kerstin Torgersson, som bor i Borgvattnet.
Anders Frimert (S), ledamot i kommunfullmäktige, har skrivit en motion om att Ragunda kommun ska kontakta Trafikverket och påtala vikten av att vägen genom Borgvattnet omgående rustas upp. Han skriver bland annat att vägen, som byn fick 1975, fungerar som vattenfåra vid regnväder eftersom kanten mot diket är högre än själva vägkroppen och att olycksrisken är överhängande då bilförare under längre sträckor använder hela vägbredden för att undvika de djupaste groparna.
För byborna i Borgvattnet är detta inga nyheter. Förra sommaren skickades en skrivelse undertecknad av kommunstyrelsens ordförande Mikael Westin (C ), dåvarande kommundirektören Peter Ladan och Lars Blixt, ordförande i Borgvattenbygdens utveckling, in till Trafikverket. Svaret imponerade inte på byborna.
– Man blir besviken. Det var ett ”jaså?”, ungefär. Det kändes som att det var något som rafsades ner på en minut, säger Kerstin Torgersson.
Hon är uppväxt i Borgvattnet och har länge arbetat med frågan om en bättre väg genom byn.
– Jag tror att det var för 20 år sedan som jag var inblandad i ett projekt som Länsstyrelsen hade som handlade om service på landsbygden. Då tog vi bland annat upp det här med vägen. Vi tog hit chefen för Vägverket, han kom hit och pratade och det lät som att det skulle bli bra. Det har inte hänt någonting. Det enda de har gjort är att fixa vägkanten och diken, säger Kerstin Torgersson.

Sedan vindkraftparken i Björkvattnet började byggas har mycket tung trafik passerat på vägen genom Borgvattnet.

Det senaste årets vindkraftbygge i Björkvattnet har också slitit hårt på den redan sargade vägen.
– Jag undrar hur många tusen grusbilar det har gått här sedan de började med vindparken där borta. Det går nästan inte att ta sig fram och nu fasar jag för våren med tjällossningen och den här tunga trafiken. Förut var det nedsatt till BK2 och de respekterade inte heller utan körde ändå. Det är inga bra förutsättningar för att ha en väg som är bra, säger Kerstin Torgersson.
Borgvattnet har, trots att byn är liten, flera näringsidkare som är beroende av bra standard på vägen. Sandra van Munster driver Affärn’ i byn samt en enklare husbilscamping och bed & breakfast. Hennes verksamhet påverkas tydlig av den dåliga standarden på vägen.
– Infrastruktur är grunden för att bedriva verksamhet. Husbilarna vill inte köra den här vägen. Folk som kör husbil berättar för varandra om hur det är att komma till byn, det är flera som har en negativ upplevelse. För boende känns det ibland som att man bor i ett annat land, att man inte bor i Sverige, säger Sandra van Munster.
Även Affärn’ drabbas eftersom människor från närliggande byar i stället väljer att åka till exempelvis Hammerdal och handla. Även de andra stora näringsidkarna i Borgvattnet, LaxTon – som driver Spökprästgården – och naturcampen Jep’s place påverkas.
– Jag tror att Borgvattnet sticker ut eftersom det är så många turister, främst genom Spökprästgården. De vill också utöka sin verksamhet. Jag tror faktiskt att Borgvattnet har jättepotential att bli något ganska stort, säger Kerstin Torgersson.
JONAS SOLBERGER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)