Camilla håller i vinprovningar via videolänk

ÖSTERSUND (JT) I coronatider blir digitala lösningar ett sätt att fortsätta nå sina kunder. Fråga bara sommeliern Camilla Wahlman. Hon har nu haft flera lyckade vinprovningar – via videolänk.
– Det gäller att försöka vara lite påhittig just nu, säger hon.
Camilla Wahlman sparkade igång sin verksamhet i oktober förra året.
– Jag hade precis börjat få lite bokningar när den här pandemin slog till, berättar hon.
I ett nafs försvann alla jobb, både vad gäller restauranger och privata sällskap.
– Då var det bara att börja fundera på hur jag kan ta mig igenom krisen. Det var på den vägen jag kom på att det skulle kunna gå att hålla i vinprovningar på distans.
I förra helgen hade hon en provning med 30 deltagare, där alla kopplade upp sig genom en videotjänst.
– Jag hade valt ut tre viner och mejlat ut i förväg så alla visste vad man skulle köpa. Sen skickade jag ut videolänken. Jag hade räknat med lite strul, men alla lyckades koppla upp sig så det gick jättebra.

Camilla Wahlman driver egen firma som sommelier. Coronakrisen gjorde att alla bokningar försvann, men nu använder hon sig av digitala lösningar och håller provningar på distans för att ta sig igenom krisen.

Hur upplevde du det jämfört med en vanlig vinprovning?
– Det finns ju en skärm mellan gästen och mig, så det är blir viktigare att hålla kontakten, och så måste du ha ännu mer energi så att du inte tappar någon. Men jag fick en jättebra respons.
Hur länge höll ni på?
– En timme ungefär. Jag bad också deltagarna om tips på hur jag kan finslipa konceptet, eftersom det är så nytt.
Camilla Wahlman har också hunnit en vinprovning på distans med en familj.
– Det var lite roligt. Familjemedlemmarna satt nämligen utspridda på olika ställen runt om i Sverige på grund av coronaviruset. Det var en syster och en kompis, sedan var det en pappa med sambo och så ett par från Östersund. Var och en hade dukat upp där hemma. Vi höll på i 45 minuter och hade jättetrevligt.
Det här kommer du att fortsätta med så länge pandemin pågår?
– Ja, det är tanken. Jag har flera bokningar. Jag tror det här möter ett starkt behov vi har av att vara sociala – även om vi inte kan vara det i samma rum just nu. Nästa helg kör jag vidare med röda viner.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)