Företagare undrar vad de betalar för när kommunen inte kommer
ÖSTER ÖVSJÖ (JT) Varje år betalar de många tusenlappar till Bräcke kommun för tillsyn av deras hantering av livsmedel. Men kommunen besöker nästan aldrig gården. Då de gör det är ändå tillsynen inte värd något.
– Det är snart fem år sedan kommunen gjorde en kontroll här, säger Bengt-Johnny Johansson på Örtagård Öst.
Det är snart 30 år sedan bröderna Jan-Anders Jarebrand och Bengt-Johnny Johansson började att laborera med råvaror på sin gård i Öster Övsjö. Gården utanför Kälarne har ägts av brödernas familj i 250 år och en gammal kokbok ligger som grund för deras företag.
– Ja, med stöd av den gamla kokboken har vi skapat moderna metoder för tillverkning av sylt, sagt nektar och vin.
Nu levererar bröderna, från sina varumärken Örtagård Öst och Jämtlands Vingård, produkter till flera av Sveriges bästa restauranger.
– Vi förädlar allt som naturen ger oss. Det är vår drivkraft och vi laborerar hela tiden, säger Jan-Anders som allt från kapris på rönnbär till torkade blåbär doppade i choklad.
– Dessutom gör vi allt utan konserveringsmedel eller kemikaliska tillsatser, flikar brorsan Bengt-Johnny in.
Eftersom de inte har kötthantering så är det inte Livsmedelsverket som gör kontroller på gården. I stället är det bygg- och miljöavdelningen på Bräcke kommun som har hand om kontrollerna och tillsyn över hygienlokaler.
När det gäller brödernas gård betalar de 6 500 kronor varje år till Bräcke kommun för kontrollerna.
Men nu frågar sig Bengt-Johnny och Jan-Anders vad de egentligen betalar till?
– Det är snart fem år sedan någon senast var här från Östersunds kommun. Jag kan väl knappast kalla det för kontroll heller då de var här. Men vi betalar dessa pengar varje år och det känns mer som en extra skatt. Det här har blivit ett handelshinder för oss, säger Bengt-Johnny.
De båda bröderna har skrivit ihop ett klagomål som de skickat till kommunen. Jämtlands Tidning har sökt chefen på bygg- och miljö, Tomas Jonsson, under flera dagar utan framgång.
I måndags eftermiddag ringde han upp.
Hur kommer det sig att ni inte varit och gjort tillsyn på den här gården under fyra och ett halvt år?
– Det stämmer inte. Vi var där och gjorde tillsyn i går.
I går? Är det inte ett märkligt sammanträffande att ni åker dit efter att en tidning sökt er för att ställa frågor?
– Vi kontaktade det här företaget redan i april om att komma på tillsyn. De ville vi skulle komma efter säsongen. Det är nu. De har inte kunnat ge en tid, Vi försökt hitta tid som passar.
Det måste vara perfekt om företagen kan bestämma själva då de vill att ni ska komma så man kan plocka bort tveksamma saker?
– Vi har olika former av kontroller. Det här tänkt vara en planerad kontroll, men vi har förstås också oplanerade besök.
Men här har ni inte haft oplanerat besök på fem år?
– Nej.
För många av de stora livsmedelsföretagen räcker inte tillsynen från Bräcke kommun för att de ska ta emot produkter.
– Varken Axfood, Coop eller Ica tar emot våra varor om bara kommunen har gjort tillsynen. De verkar inte lita på att det går rätt till och det kan man ju förstå om de fått reda på att det inte ens görs några kontroller, säger Bengt-Johnny.
Men hur kan man då lita på att ni hanterar era råvaror på rätt sätt?
– Vi betalar egna kontrollorgan som är godkända av Livsmedelsverket. Vi lägger 13 000 kronor på det varje år. Det är enda sättet för att vi ska kunna fortsätta verksamheten. Då vi visar upp dessa kontrollpapper så får vi sälja till de stora livsmedelskedjorna. Men det är ju rätt mycket pengar för oss, säger Bengt-Johnny som berättar att omsättningen är nära två miljoner kronor per år.
Från Bräcke kommun kan man inte göra så mycket åt situationen.
– De har klagomål att grossisterna inte tycker att den tillsyn som vi gör räcker för dem. Men det är inget vi kan göra något åt. Vi följer våra direktiv, säger Tomas Jonsson.
Så du kan förstå att de tycker att de kastar pengar i sjön då de ändå måste betala för en tillsyn som inte är godkänd av deras grossister?
– Jag kan förstå dem. Men som sagt, vi kan inte göra något åt det. Vi gör den tillsyn som krävs av oss.
När Jämtlands Tidning var på besök var jobbet i full fart på gården inför julen. Jan-Anders klistrade på etiketter på saftflaskor och Bengt-Johnny fyllde honungsburkar.
– Vi har alltid roligt på jobbet. Att laborera med olika råvaror kommer vi aldrig att sluta med. Det är liksom hela grejen, säger Jan-Anders och skrattar.
PATRICK SJÖÖ