Arbetsförmedling i Berg – nu i kommunal regi

 BERG (JT) I Bergs kommun är det nu kommunen som sköter arbetsförmedlingen sedan AF stängde sin lokal i Svenstavik i höstas.
–Vi har nu arbetat i ett år för att hitta olika vägar att hjälpa människor att få jobb och lokala företag att få kompetent personal, säger Karin Sundin som tillsammans med kollegan Ellenore Ottosson är koordinater på Arbetsmarknadsenheten. AME är en del av kommunens Tillväxtavdelning. Sedan Arbetsförmedlingen stängde blev arbetet än mer intensivt för de båda. Men Arbetsförmedlingen finns fortfarande med i arbetet. En gång i månaden kommer personal från AF för att bidra med sin kompetens.
–De är en av våra samarbetspartners. Socialtjänsten är en annan, liksom att vi kan anlita en SYV, dvs en studie- och yrkesvägledare, säger Karin Sundin som tillsammans med sin kollega skapat en ”arbetskraftsbank”. Därför välkomnar man företag att höra av sig om de behöver personal.
–Antingen kan vi matcha någon direkt med det behov som företaget har eller så kan vi hjälpa till långsiktigt genom att ”skola in” en ny medarbetare genom bland annat kortare kompletterande utbildningar, alltså nästan ”skräddarsy” en ny medarbetare, fortsätter Karin Sundin.
Sedan förändringarna inom Arbetsförmedlingens organisation och stängning av kontoret i Svenstavik har visserligen trycket blivit större på AME men man ser även positiva saker med den situation som är nu dvs att kommunen leder arbetsförmedlandet.
–Jovisst, eftersom vi är en liten kommun har vi bra och nära relationer med människor. Dessutom har vi också via vårt näringslivskontor bra kontakter med förutom lokala företag även med lokala organisationer, tillägger Karin Sundin.
Hon menar att de känner att deras arbetet är viktigt eftersom det handlar om att hjälpa lokala företag att utvecklas på orten och att behålla människor i kommunen samt att erbjuda möjligheter för nya människor att flytta till Bergs kommun.
Framöver kommer deras specialistkompetens verkligen behövas genom Dollarstores nya besked om stängning av lagret utanför Svenstavik bl a.
ERIKA MIKAELSSON
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste numret av Jämtlands Tidning! (Obs! Kräver inlogg)