”Helt felaktigt”

ÖSTERSUND (JT) Östersundshems före detta vd, Daniel Kindberg, svarar nu på uppgifterna om att han skulle ha drivit igenom direktupphandlingen av 100 Attefallshus – trots att Migrationsverket dragit sig ur.
– Det var vi som drog oss ur – på begäran av kommunen – inte Migrationsverket, säger han till Jämtlands tidning.
I förra torsdagens nummer av Jämtlands tidning berättade vi om den mutbrottsutredning som pågår mot Daniel Kindberg och Hans Carlsson (före detta vice vd på Östersundshem).
Anklagelserna har att göra med ett konsultavtal som båda två har haft med ett byggföretag i länet, samma företag som blev anlitad att leverera 100 Attefallshus 2016.
Handlingar i mutbrottsutredningen visar att affären drevs igenom, trots att Migrationsverket (den tidigare största potentiella hyresgästen) dragit sig ur.
Daniel Kindberg, som vi träffar i hans lägenhet i Östersund, slår tillbaka mot uppgifterna.
– Det är helt felaktigt, säger Kindberg och hänvisar till ett möte som hölls på hans tjänsterum inne på Östersundshem den 12 april 2016.
– Mötet hölls på initiativ av kommunens högste tjänsteman, Anders Wennerberg. Där får vi klart för oss att kommunen vill hyra samtliga hus. Han blir till och med förbannad på mötet och slår näven i bordet. Inte ett hus skulle hyras ut till Migrationsverket.
– Dagarna efter skickar Hasse (Hans Carlsson) förslag på hyresavtal till Örjan Jervidal på kommunen, utgående från kommunchefens vilja.
[su_quote cite=”Daniel Kindberg”]Det är helt falskt. Och det kan vi ju bevisa[/su_quote]
Anders Wennerberg har i flera intervjuer nekat till att han skulle ha gett ett löfte om att kommunen skulle hyra husen.
– Det spelar ingen roll vad han tillstår. Det var nämligen tre andra som hörde detta och kan vittna om det: jag, Hans Carlsson och AnnSofie Andersson (dåvarande kommunalråd).
Mattias Lööv, styrelseordförande i Östersundshem, och kommunalrådet Bosse Svensson (C) har bekräftat våra uppgifter om att det var Migrationsverket som drog sig ur. Hur kommenterar du det?
– Det är helt falskt. Och det kan vi ju bevisa, bland annat med det här mötet.
Vilket datum avslutar ni förhandlingarna med Migrationsverket?
– Jag tror inte att vi officiellt avbröt på det viset. Men allt det här finns i olika mailväxlingar.
Daniel Kindberg påpekar också att det inte var han som drev igenom affären.
– Det är styrelsen som fattar beslut i alla projekt där vi upphandlar en entreprenör, oaktat om det är en direktupphandling eller en vanlig konkurrensutsatt upphandling. Bolagsordningen var år 2016 att en entreprenör alltid antas av presidiet. Det gjordes också här.
Det konsultavtal som Daniel Kindberg hade med byggföretaget skrevs 2013 och var värt fyra miljoner kronor. Att han skulle ha drivit igenom Attefallsaffären för att själv tjäna pengar nekar han till.
– Jag började fakturera i september 2014 för det arbete jag gjort i mina egna bolag. Det handlade om arbeten som jag hade gjort och skulle göra i Åreprojektet. Det hade ingenting med det här att göra.
– Att koppla ihop det avtalet med upphandlingen av Attefallshusen, där avtalen skrevs på i februari 2016, blir patetiskt. Om det skulle vara en muta, skulle jag då ha förutsett flyktingkrisen?
[su_quote cite=”Daniel Kindberg”]skulle jag då ha förutsett flyktingkrisen?[/su_quote]
Jämtlands tidning har varit kontakt med Per Sörensen, den tjänsteman på Migrationsverket, som förhandlade med Östersundshem om Attefallshusen. Han berättar att Migrationsverket förhandlade med Östersundshem om husen så sent som i juni 2016.
“Under maj/juni 2016 förde vi konkreta diskussioner med kommunen om avsiktsförklaringens innehåll och hyresupplägg”, skriver Per Sörensen i mejl.
Därefter förändrades situationen för Migrationsverket.
“Behovet av bostäder för asylsökande hade stadigt minskat från årsskiftet 2015/2016. I början av juli 2016 fick berörda kommuner ett brev från Migrationsverket där vi beskrev det förändrade läget och konsekvensen att verket inte länge kunde ingå långa hyresavtal”.
Mutbrottsutredningen ska vara klar inom de närmsta månaderna.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Läs denna och många fler artiklar i nya numret av Jämtlands Tidning! (Obs, kräver inlogg)