BRUNFLO (JT) ”Crazy Cat Lady” är ett begrepp man hör ibland och det är bara att erkänna, där är jag. Och inte nog med det, vi är många, både ladies och gentlemen, som är tokiga i katter.
Vi gillar dessutom att berätta om våra sötnosar så den första helgen i juni var det dags för den årliga internationella kattutställningen i Östersund, arrangerad av Storsjökatten. En riktig höjdpunkt för alla kattvänner som kom och tittade.
Till Klanghallen kom utställare från hela Norden och de hade med sig 260 katter av hela 26 olika raser! Bedömningarna sköttes av domare från sju olika länder så det var verkligen en helg med mångfald. Ville man se en katt med kort päls, lång päls, ingen päls, krullig päls, stora öron, små öron, kort nos, lång nos, röda, svarta, prickiga, randiga etc. så fanns den där.
Men vad är då en kattutställning? Den frågan får vi som är engagerade ofta höra. Vad gör ni då, går ni runt med dem i koppel eller vad händer?
Som svar på det kan vi säja nej, det skulle nog bli lite väl spännande att ha 260 katter i koppel i en ishall.
På en kattutställning så har de olika domarna ett bord dit katterna bärs fram och där får en bedömning av domaren som hanterar katten med van hand. Katterna fördelas ut till domarna beroende på raser och färger.
Vad tittar domarna på?
Alla raser har en fastslagen internationell rasstandard som domaren bedömer hur katten på borden följer. Där poängsätts allt från kroppsform, päls, form på huvud, profil, öronstorlek och placering, svans och helhetsintryck. Hur poängen fördelas är olika beroende på ras.
Kattutställning är ju en tävling och man kan enkelt sammanfatta att det är som steg i hur den går till. Katterna är indelade i fyra olika kategorier beroende på pälsslag och ras. Inom kategorierna tävlar man efter ras och färg uppdelat i klasser beroende på ålder, kön och meriter (=titlar). Alla katter får sedan en enskild bedömning och jämförs med katter i samma klass, bara en kan ta det åtråvärda certifikatet som man samlar för att meritera katten med olika titlar. Sedan är det flera steg innan domarna nominerar sina bästa katter till slutfinalen, panelen, där de olika domarnas bästa katter tävlar mot varandra och de röstar sedan fram Best in Show katterna. BIS delas ut till en hona, hane, kastrathona, kastrathane, ungdjur och junior i varje kategori.
Utställning är ett sätt att behålla fokus på de olika rasernas standard i avelsarbetet. Detta då alla seriösa uppfödare är intresserade av att, förutom självklart ha friska och sunda katter, även se till att man har en så rastypisk katt som möjligt.
Det är även en fin möjlighet att visa upp katter och ta chansen att höja dess status. Alla katter har lika värde oavsett om det är en raskatt eller en huskatt. Skillnaden är egentligen att en raskatt har en stamtavla och kostar en hel del att köpa in. En huskatt är en katt utan stamtavla, och då spelar det ingen roll vad säljaren säjer, har den ingen stamtavla är det en huskatt och det finns inga ”halva skogskatter”, men oavsett hur bakgrunden ser ut så är en katt alltid en älskad familjemedlem, och där spelar inga papper någon roll.
Djurskyddet Jämtland var också på plats med en monter och berättade om det fantastiska arbete de gör för hemlösa katter.
Vi som ställer ut katt vet ju att den egna katten aaaaalltid är finast, även om domaren inte alltid håller med. Det är ju en bedömningssport och man får ta det för vad det är, ibland blir det bra resultat och ibland går det mindre bra. Men tycker man om att se katter av alla möjliga modeller, prata katt, fika en himla massa och att träffa roligt folk, då är kattutställning något att satsa på. Både som utställare och besökare.
Storsjökatten som är arrangör är en förening som är öppen för alla. Man behöver inte ställa ut, vara uppfödare, ha raskatt eller ens ha en katt. Alla kattvänner är välkomna.
MARIANNE THARALDSSON
TEXT
KATARINA EKLÖF
FOTO