TRÅNGSVIKEN (JT) Julia Persson, nyss fyllda 22 år driver en egen kedjeservice i Trångsviken. I sitt företag slipar hon maskinsågskedjor till allt från stora skogsmaskiner till motorsågar.

Det handlar om kedjor till skördaraggregat i skogsmaskiner, brackekedjor till klippaggregat som man röjer vägdiken med, etc. Hon är en av de ytterst få i Jämtlands som håller på med detta på yrkesmässig basis.

Sin arbetsplats har hon i verkstaden på gården. I en korg bredvid arbetsbänken ligger hunden Råffe och snusar. Han håller henne sällskap på dagarna i verkstaden. Bostadshuset ligger strax intill och där bor hon med sambo och barn sedan två år tillbaka.

– Wilma är tre år och Wiktor bara ett och ett halvt, så det är väldigt praktiskt för mig att kunna jobba på hemmaplan. Jag trivs, säger hon.

Julia är en målmedveten och kunnig entreprenör. Hon har just börjat arbeta igenom efter den senaste föräldraledigheten och tänker satsa hårt de närmaste åren på att få ordentlig fart på sin kedjeservice. Bland annat ska hon utöka och börja med svärdsriktningar. Men hon har aldrig erhållit något ekonomiskt stöd eller liknande för sitt företag, bara erhållit råd och stöd från den bekantskapskretsen. 

Att det blev just kedjor som hon kom att satsa på, var dock mest av allt en slump. Det var en slipmaskin till salu, helt enkelt, sedan har hon lärt sig allt eftersom.

Julia kommer ursprungligen från Sundsvallstrakten men flyttade till Oviken i tioårsåldern. Hon har alltid haft ett stort intresse för att meka med bilar i allmänhet och Mercedes i synnerhet.

– Ja, jag har alltid gillat sådant som går att köra fort med, säger hon.

När det var dags att välja till gymnasiet, valde hon därför att bli personbilsmekaniker. Hon var enda tjej i klassen. 

– Jag kan inte räkna alla de gånger jag har fått stå upp för mig själv och mitt intresse! Men jag har alltid gått emot det förväntade, avslutar hon.

LOTTE MJÖBERG