HACKÅS(JT) Åska och regn stoppade inte Näcken i Hackås. Den blå himlen kom tillbaka strax innan tävlingen började. I bäcken spelade fem tävlande som spelade olika intrument i sommarkläder  eller ingenting alls.
Nästan tvåhundra människor samlandes vid bäcken i väntan på att tävlingen skulle börja.
Först ut var en naken Jens Stenberg som körde en Led Zeppelin låt med sin fiol. Tre av de andra deltagarna spelade med kläder på, en våtdräkt, en hawaiiskjorta och barfota.
Den femte tävlande, som också var naken, blev den mest framgångsrike. Jonas Staf, 43 år gammal, från Mattmar, vann tävlingen Näcken i Bäcken med mer än 50% av rösterna. Naken, med ingenting annat än sin flöjt, började han sin prestation genom att läsa en dikt som han hade skrivit om traditionen runt Näcken. Det var första gången Jonas var med i tävlingen och han förväntade sig inte att vinna. Utmaningen om att vara naken, tyckte han var roligt, men erkände också att han var nervös.
– Jag var jättenervös, men jag tänkte vadå, varför inte. Man är rädd för att vara naken, men det man är rädd att visa det är bara en kroppsdel. Det var första gång jag har badat i år och vattnet var varmt! Tävlingen startade i Hackås i början av 90-talet och årets upplaga var den 24 i ordningen vid Billstaån. Det utses två vinnare, en som juryns medlemmar väljer och en utvald av allmänheten. I år var det samma person som blev vald av båda parterna. Jonas fick därmed både juryns pris 5000 kronor och publikens pris 2000 kronor. Jurymedlemmarna i år var två musiklärare och en förskollärare. Dom dömer i första hand musik och framförande.

Cirka 200 åskådare hade sökt sig till Billstaån för att vara med och kora årets Näck

Några åskadare var lite besvikna över att se så många tävlande med kläder på.
– Näcken är naken, säger Ingrid Sterner, 56 år, förskolärare.
Trots besvikelsen på avsaknad av nakna människor, blev vinnaren faktiskt en naken tävlande.
Text och Foto
Ana Carvalho
Vill du läsa fler lokala reportage prenumerera på vår tidning.
[vfb id=1]