STRÖMSUND (JT) Jublet steg hos publiken när det sent på lördagskvällen stod klart att Jimmy Olsén får representera Sverige i VM i isracing.
Strömsunds egen Jimmy Olsén blev uttagen som en av sex deltagare i VM i isracing som körs i ryska Toglitatti i februari.
Tävlingen under förra helgen bjöd på stor dramatik då en av de svenska deltagarna, Robert Henderson, körde omkull och fick föras av isen med ambulans och togs om hand av tävlingsläkaren Hans Enberg. Henderson fick muskelskador och förmodligen väntar operation och det är slutåkt för säsongen.
Glädjen var ändå jättestor och jublet steg hos publiken när det sent på kvällen stod klart att Jimmy kört till sig en plats i VM.
– Det känns otroligt, säger Jimmy. Två år i rad har jag missat med en poäng. Det har alltid varit stolpe ut. Nu gällde det att behålla lugnet, men jag blev lite nervös när jag missade en poäng i ett heat.
Isen var perfekt och uppemot 500 personer stod på isvallen för att heja fram förarna. Varje heat klockades till cirka 60 sekunder. Rekordet låg strax under och det var österrikaren Franz Zorn som, förutom att han skrällde med en plats i VM med full pott på 15 poäng, dessutom slog kvällens banrekord på 58,8 sekunder.
Det var många som upplevde Jimmy Olsén i god form och aldrig sett honom åka så hårt.
– Han var helt enkelt överlycklig, säger Eleonor Dyvinger, som är lagledare i den svenska serien.
18 förare fanns på plats och representerade Finland, Tyskland, Holland, Ryssland, Schweiz, Tjeckien, Österrike, Norge, Belgien och förstås Sverige.
MC-historiken Tord Lundgren var bisittare till Robert Gjersvold i speakerbåset. Han konstaterade att det är få platser som etablerat sig så som Strömsund som ett starkt centrum för isracing i norra Sverige.
Kommunalrådet Susanne Hansson öppnade tävlingen och hälsade deltagarna välkomna och gav de internationella förarna en beskrivning av Strömsund.
Inte mindre än sju traktorer fanns på plats för att sopa banan mellan åken, och dessa slog eget rekord genom att klara uppgiften på sju minuter.
De förare som kvalade in är: Dmitry Koltakov, Franz Zorn, Günther Bauer, Igor Kononov och så två svenskar, Ove Ledström och Jimmy Olsén.
Nu väntar de stora tävlingarna runt om i Europa. Loppen körs med början i Togliatti och fortsätter vidare till Shadrink i Ryssland, Almaty i Kazakstan, Berlin och Heerenveen i Holland. Jimmy nådde sitt mål – att representera Sverige i VM.
TEXT & BILD INGER KRAFT ETZLER
Jämtlands tidning – Bara lokala nyheter
Vi bevakar din kommun och vår gemensamma region.
För oss ligger inte din by/kommun för långt på sidan för att bevakas, hos oss är ingen nyhet för liten så länge den berör dig och dina grannar.   Vi har en otypisk ledarskribent som ger sin personliga syn på livet. Ett lokalt tillverkat korsord och hela veckans TV. Allt för endast 650 kr. Vi behöver fler prenumeranter och ni fler lokala nyheter!
Välkommen som prenumerant!