Befinner sig i akut kris efter stort besökstapp
LÄNET (JT) Coronakrisen drar fram över landet och orsakar stora problem för publika anläggningar och institutioner. Jamtli har tappat nästan 90% av sina besökare och nu säger dess chef Olov Amelin att museet begränsar sina öppettider rejält från måndag 5 april och personal som arbetar med besökare får sina arbetstider förkortade.
När JT ringer Olov Amelin på fredagseftermiddagen har han nya besked att komma med, när det gäller hur Coronakrisen påverkar Jamtli:
– Det påverkar oss på det viset att vi från och med nästa vecka kommer att ha stängt måndag till torsdag, och bara ha öppet fredag-söndag.
Kommer det att vara så varje vecka i fortsättningen?
– Ja, vi kommer att köra så tills vidare. Vi fattar nya beslut varje vecka. Men vi tror ju att det här kommer att gälla april och med största sannolikhet även större delen av maj.
Vad händer med personalen då?
– I den utsträckning det går så kommer vi ge personalen ett så kallat korttidsarbete. Det vill säga att de går ned i tid och jobbar 40%. Den personal som då jobbar mot publik, det vill säga det jag kallar för frontpersonal. De som jobbar i reception, butik, kafé, vår pedagogiska personal och även vår vandrarhemspersonal. Så den gruppen går ner och jobbar kortare arbetstid.
Vad är den närmaste orsaken?
– Ja, orsaken är enkel. Våra besökssiffror har fallit med nästan 90%. Vi har ju inga besökare i veckorna. Det finns ingen poäng i att ha museet öppet när det är tomt.
Hur har ekonomin påverkats av det här?
– Ja, som du förstår är det en rätt dramatisk försämring, svarar Amelin. Han kan inte ge aktuella siffror på detta men säger att Jamtli står inför allvarliga likviditetsproblem där det kan bli svårt att betala ut löner.
– Jamtli klarar sig väl i princip fram till i sommar, men skulle sommarsäsongen utebli, då är vi illa ute. Så mycket kan jag säga. Och då måste vi få hjälp utifrån, av våra huvudfinansiärer.
Finns det något statligt stödpaket i sikte tror du?
– Ja, det har ju varit mycket snack nu om olika stödpaket. Det ena vi lutar oss mot, det är just det här med korttidsarbete. Det är inte kristallklart att vi får det, men vi tar det här beslutet ändå, därför att vi står ju med lönekostnader hur som helst, så vi kan lika gärna låta personal korttidsarbeta från och med måndag eftersom vi har svårt att skapa andra sysselsättningar för den här personalgruppen med kort varsel, säger Amelin och förtydligar att det inte är säkert att Jamtli kommer att få det statliga stödet för korttidsarbete, men gör den bedömningen att det är troligt att en sådan ansökan beviljas.
– Det är det ena stödpaketet vi lutar oss mot. Sedan finns det ytterligare ett stödpaket som kommit, som handlar om minskad arbetsgivaravgift för mindre företag. Det hoppas vi kunna använda gentemot våra dotterbolag Teknikland, Härjedalens Fjällmuseum och NCK, fortsätter Amelin.
– Sedan så har det hittills egentligen inte satts av några större summor för kulturen. Man har pratat om ett stödpaket till kulturen på 500 miljoner kronor, men vi har inte riktigt sett konkret vad det innebär än. Man har pratat om att tidigarelägga vissa bidrag och där är vi ju i dialog med Region JH, svarar Amelin och tillägger att statsbidragen betalas ut via Region JH som kan tidigarelägga en del av dessa betalningar. På så vis kan Jamtli få hjälp med att lösa likviditetsproblem nu under våren, då intäkterna är oväntat låga i och med Coronakrisen.
Kortsiktigt kan det gå att lösa ekonomiska problem, men Amelin understryker att om de blir värre räcker det inte att flytta runt pengar utan då behövs det tillskott.
– Jag gissar att när man hamnar i den fas där man har sett slutet på den här kristen och börjar städa upp i den, på riktigt, då kommer väl sannolikt ställas en hel del sådana resurser till förfogande. Då är det bara att hoppas att vi får så stor del utav det så att vi klarar det här.
TORBJÖRN ARONSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)