115 gånger pengarna när Global Tribunal skrällvann

ÖSTERSUND (JT) Ingen lyckades pricka i alla rätt under V64-omgången på Östersundstravet.
En av anledningarna till det var jämthästen Global Tribunal.
– Man känner sig några år yngre efter en sådan här seger, sa 75-årige Sven Anders Svensson som äger och tränar hästen.
Efter två V64-avdelningar på Östersundstravet i fredags hade 12 633 system chans på full pott. Men skrällen i den tredje avdelningen rensade minst sagt rejält i kuponghögen.
Global Tribunal skrällde till ordentligt med Lars-Åke Svärdfeldt i sulkyn och vinnaroddset blev skyhöga 115 gånger. Det blev ett lopp mestadels invändigt med per perfekta luckor. På upploppet spurtade den sexårige valacken starkast och satte nosen först på mållinjen.
– Hästen har ju fått lopp på chans och ibland löser det sig så bra som idag. Men han har känts jättefin i träning och han var bra då han vann på Oviken i somras så det är en rätt bra häst. Det var kanske inte rätt att han skulle stå i 115 gånger. Han borde stått i betydligt mindre, kanske i 25 gånger, sa Sven Anders Svensson som tränar och äger.
Sven Anders Svensson var mångårig proffstränare på Östersundstravet innan han tog pension för 15 år sedan. Nu är han glad amatör.
Global Tribunal är en häst som det hart krånglat mycket för och det är anledningen till att han gjort så få starter trots att han är sex år.
– Han hade en fraktur i en has och var nästan utdömd av veterinär. Men vi kämpade på och fick honom helt frisk. Jag tycker att han borde kunna tjäna en slant framöver för han är riktigt bra. Jag funderar på att starta honom i Östersund nästa tävlingsdag. Då står han nog inte i 115 gånger, säger Sven Ander Svensson och skrattar.
Det blev ännu en jämtseger under den kalla V64-omgången i Östersund. Familjen Hafstads sexåriga sto Minessa passerade mållinjen först efter att Micael Melander skött styrningen perfekt.
Ekipaget inledde i rygg på ledaren och gick ut i dödens 1100 meter från mål. Halvvarvet kvar kunde Minessa ta över ledningen och höll sedan konkurrenterna bakom sig.
– Hon är väldigt bra, men samtidigt också svårkörd. Det var kul att hon fick vinna och Familjen Hafstad har verkligen bra form för dagen, sa körande Micael Melander.
Minessas syster Minelli vann sto-SM tidigare i år där segerchecken var på en kvarts miljon kronor.
PATRICK SJÖÖ