Kris i sjukvården – då rycker jämtländsk industri in

WAPLAN(JT) Kris i sjukvården. Då rycker jämtländsk industri in.
Elby Produkter i Waplan ställer nu om produktionen och tillverkar skyddsutrustning.
– Det känns bra att kunna hjälpa till, säger Anki Liif, företagets VD.
Under kalla kriget hade Sverige ett starkt civilförsvar, med stora beredskapslager för sjukvård. Men efter murens fall har lagren metodiskt tömts vilket gör att Sverige idag har brist på allt från andningsmasker till visir och skyddsglasögon.
“Situationen hotar att bli ohållbar” har Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Stockholm, skrivit i ett brev till regeringen.
Men nu hjälper svensk industri till i Coronakrisen. Svensk Plastförening har i ett upprop efterfrågat företag som kan bidra med diverse plastprodukter till sjukvården framöver.

Spillmaterialet mals ner och skickas iväg för att bli återvunnen plast. Foto Susanne Kvarnlöf

Här i Jämtland har flera företag redan ställt om sin produktion, däribland Elby Produkter, som håller till i Waplan utanför Nälden.
– Vi har redan börjat producera visir. Tre dagar tog det att komma igång med första beställningen, från beställning av stans tills att verktyget satt uppe i maskin och produktionen var igång, säger Anki Liif, VD på Elby Produkter.
Företaget, som har sju anställda, samarbetar bland annat med plasttillverkaren Lindevalls i Östersund och kommer att jobba med ytterligare projekt kopplat till sjukvårdens behov.
En anställd på Elby Produkter visar hur de nya visiren ser ut. Foto Susanne Kvarnlöf

– Det är olika typer av visir som vi kommer att tillverka. Det känns bra att kunna hjälpa till. Sedan är det förstås också positivt är att vi får mer jobb.
Elby Produkter har en bred tillverkning av plastförpackningar och levererar till både livsmedelsbranschen och industrin.
– Jag tycker att det är jätteroligt att det nu uppmärksammas att det faktiskt finns en industri i Sverige och i Jämtland, och att vi också kan leverera
Vart kommer de visir ni tillverkar att skickas?
– De som vi tillverkar just nu ska skickas till Härnösand.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)