Kullagersjätten SKF köper Recondoil

ÖSTERSUND (JT) Jämtländsk nyskapande teknik för oljerening köpt av SKF.
Företaget Recondoil Sweden AB köptes i juni 2019 av aktiebolaget SKF. Enligt SKF kan teknologin som Recondoil utvecklat komma att revolutionera smörjoljemarknaden, det uppger Dagens Industri.
Recondoil, som grundades av den jämtländske entreprenören Fred Sundström, har utvecklat teknologi som gör det möjligt att rena och återanvända industriell smörjolja. Genom en kemisk filtreringsmetod som utvecklats av Recondoil kan oljan återanvändas vilket gör att behovet efter ny smörjolja nästan elimineras. Smörjoljeindustrin är en gigantisk bransch som enligt DI omsätter ungefär 300 miljarder kronor årligen. Hur mycket det kostade för SKF att köpa Recondoil är hemligt men enligt Dagens Industri ska priset ha landat på ca 300 miljoner kronor.
– Den här teknologin har alla chanser i världen att ändra användningen av industriella oljor, vilket SKF nu är positionerat att dra nytta av, säger SKF:s VD Alrik Danielson till DI.
Han talar om ett teknikskifte i oljeindustrin före och efter den nya tekniken.
Enligt SKF kan den kemiskt renade oljan användas i i stort sett alla områden där industriell smörjolja används. Att återanvända samma olja gör utöver att minska behovet av ny smörjolja att ett mindre klimatavtryck skapas.
En FoU-enhet håller på att byggas upp i Holland i tillägg till den nuvarande i Östersund. I mitten av juni gick flyttlasset till ett nytt huvudkontor i Hammarby Sjöstad, och antalet anställda har vuxit från en handfull för ett år sedan till numera runt 30.
Försäljningen till SKF förra sommaren skedde för att ta tekniken ut i världen, förklarar Fred Sundström, och nämner att det fanns fler spekulanter än SKF. Att det var ett ”bra svenskt bolag” som köpte var viktigt för honom personligen, förklarar han, som tillsammans med sin fru var huvudägare och under resans gång fått in statliga delägare som Almi och Norrlandsfonden.
”Som entreprenör förstod jag att om bolaget skulle bli något stort måste det hamna i händerna på rätt partner”, säger han, som fortfarande är verksam i bolaget, till Dagens Industri.
GUNNAR ORVEGÅRD
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)