ÖSTERSUND(JT) Det firas på Jämtlands Tidning.
Nu är det nämligen klart att tidningen beviljas ett miljonstöd för att utveckla den unga journalistiken.
– Fantastiskt roligt. Det här innebär att redaktionen blir ännu större och tidningen ännu bättre, säger vd:n Camilla Olsson.
Det var presstödsnämnden som levererade glädjebeskedet under onsdagen. I korta ordalag så har de beviljat Jämtlands Tidning ett utvecklingsstöd med 1 228 500 kronor, som ska användas till projektet ”Ung medborgarjournalistik”. Syftet är att etablera samarbeten med ungdomar och ungdomsverksamheter och grunda en journalistisk bevakning av ungdomsfrågor. Jämtlands Tidning beviljades redan i våras 145 162 kronor till en förstudie kring ung medborgarjournalistik, och nu satsar alltså presstödsnämnden fullt ut på tidningen.
– Det här är ett fantastiskt erkännande. Vi ser verkligen fram emot att satsa på ”slow media” för unga, och även se över vilka digitala forum vi kan utveckla, säger Camilla Olsson.
Målet är att bredda läsekretsen, bidra till samtal om källkritik och helt enkelt höja kvalitén på journalistiken lokalt. En av dem som kommer att arbeta med projektet är Jämtlands Tidnings reporter Susanne Kvarnlöf, som framför allt brinner för bildjournalistiken.
– På sätt och vis är alla fotografer i dag, men det krävs kunskap för att ta en journalistisk bild, det vill säga en bild som är berättande. Det ska bli jätteroligt att skapa någonting nytt tillsammans med ungdomarna i länet, säger Susanne Kvarnlöf.
Projektet vänder sig till barn och unga mellan 8–19 år och pågår fram till december 2019.