Benny Wennberg, just nu aktuell som både arrangör och medverkande i ”SM-kval till Sveriges Starkaste man” som genomförs den 30 augusti i Torvalla/Östersund.
– OM jag kvalar in till Sveriges starkaste man, så tror jag att jag kommer vara den äldsta deltagaren någonsin på ett Sveriges starkaste man. Det skulle vara lite roligt hursomhelst, säger Benny Wennberg.
Tävlingen i Östersund är den sista av 3 deltävlingar för att kvala till den avgörande finalen som Sveriges starkaste man som går av stapeln i Vaggeryd, Småland den 27 augusti. Det är 6 grenar som ska genomföras och där endast de 3 bästa får en plats till finalen. I dagsläget är det 15 atleter anmälda till Östersund och det är ganska många, så efter 2 grenar är det bara de 10 bästa som går vidare och får tävla om de 3 finalplatserna
Benny var egentligen mer aktiv som ”Strongman” för 10 år sedan, då blev han som bäst placerad 3:a i Sverige. Men pga av en skada i ena armen -05 som läkte konstigt så fick han avbryta den mer professionella idrottskarriären.
Inför deltagande i årets tävling där Benny fö är den ende jämtländske deltagaren och dessutom den äldsta med sina 43 år så har han lagt upp träningen lite annorlunda mot förr. Idag tränar han ”bara” 4-5 dagar i veckan, detta för att Strongmanövningar är så komplexa och det oftast är helkroppsövningar så det behövs en hel del vila, menar han, -sen om jag jämför min träning nu, och för 10 år sedan så behöver jag också lite längre tid för återhämtning.
Benny jobbar i dagsläget som enhetschef i Krokom inom LSS, han driver dessutom ett gym i Torvalla tillsammans med en kompanjon och det är egentligen därigenom som detta med SM-kvalet kom upp på tapeten igen.
Så slutligen ber vi Benny tipsa lite om vem som vinner och vem som försvinner….
Det finns några i starfältet som är absoluta Sverigeeliten inom strongman, Kalle Lane som vunnit Sveriges starkaste grepp 7 år i rad, han blir giftig. Sen har vi Fredrik Svensson från Sundsvall som har ett bänkpressrekord på hela 400,5 kg. Från Sundsvall kommer också Strongmanprofilen John Pasanen som vunnit Sveriges starkaste -105 kg 5 ggr. Andreas Stålberg har t.ex. varit 2a på Finnlands Starkaste man i år (han är finnlandssvensk och kan tävla i valfritt land).  Vi har ju också med Dick Ivars som är världsmästare i armbrytning. -Så det kommer bli en tuff dag för de 3 killar som vill vidare till finalen, ler Benny.
Deltagare
Benny Wennberg , Östersund
Jörgen Söderqvist, Sigtuna
Nedzim Ambegovic , Stockholm
Jimmy Johansson , Årjäng
Stefan Bergqvist, Hofors
Kalle Lane , Stockholm
Fredrik Svensson , Sundsvall
Jimmy Larsson , Sandviken
Fredrik Johansson , Bollnäs
Johan Nilsson , Sollefteå
Andreas Stålberg
John Pasanen , Timrå
Dick Ivars Vansbro
Alexander Syding , Uppsala