GÄDDEDE (JT) Länets nyaste hälsocentral invigdes i mellandagarna av Närvård Frostvikens ordförande Bengt Bergqvist. Den finns numera centralt i gamla kommunhuset på Storgatan 30 i Gäddede. Invigningen hade lockat ca 70 personer att mingla och titta på de nya, fräscha lokalerna.
Bengt Bergqvist berättade att tankar på en ny hälsocentral fanns redan 2004. När Närvård Frostviken bildades 2006 startade planerna på allvar, sen dess har man ritat och planerat och ändrat flera gånger. Han berättade vidare att samarbetet mellan Strömsunds kommun och Region Jämtland – Härjedalen genom Närvård Frostviken är unikt i Sverige. Bengt Bergqvist och kommunens ledamot i Närvård Frostviken, Ardis Lindman, besökte Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för några år sen och informerade om verksamheten, vilket väckte stort intresse.
Närvårdschef Barbro Blom, som trivs jättebra i den nya hälsocentralen, menade att det var dags att lämna de gamla lokalerna som har använts sen 1939. Även om de gamla lokalerna var funktionsdugliga fanns det, av arbetsmiljöskäl och en vilja att finnas närmare centrum, anledning att byta.
När det gamla kommunhuset, som ligger i centrala Gäddede, blev tillgängligt kunde man bygga om det till en ändamålsenlig hälsocentral. Då kunde man bruka redan befintliga kommunala lokaler, vilket ger samordningsvinster i längden. Barbro Blom berättade att ombyggnationen, som utförts på ett ypperligt sätt av Hotings Byggservice, har kostat cirka 12 miljoner.
De flesta som besökte invigningen var mycket nöjda med lokalerna, men det fanns även några synpunkter. Läkaren Håkan Jonsson tyckte att det finns behov av ytterligare ett undersökningsrum, när det nu har kommit flera nyanlända till Frostviken.
Sture Bengtsson var, som 12-åring, med på invigningen av Gäddede Sjukstuga. Han har alltid trivts där och tyckte inte det inte var något större fel där, med tanke på de stora omkostnaderna, men medgav att det var ljusa och rymliga lokaler i den nya hälsocentralen.
Närvård Frostviken hyr lokalerna av Strömsunds Hyresbostäder, som vid invigningen representerades av tekniska chefen Jörgen Pettersson.
BILL PETERSSON Text o foto
Jämtlands tidning – Bara lokala nyheter
Vi bevakar din kommun och vår gemensamma region.
För oss ligger inte din by/kommun för långt på sidan för att bevakas, hos oss är ingen nyhet för liten så länge den berör dig och dina grannar.   Vi har en otypisk ledarskribent som ger sin personliga syn på livet. Ett lokalt tillverkat korsord och hela veckans TV. Allt för endast 650 kr. Vi behöver fler prenumeranter och ni fler lokala nyheter!
Välkommen som prenumerant!