Så ser läget ut för länets skidanläggningar

ÅRE (JT) Den gångna vintern till trots, har skidanläggningarna i Åre kommun gått bra. En rundringning ger inga katastrofer vid handen. Tvärtom.  I Bydalen se det till exempel bättre ut än på många år. Trillevallen är den enda anläggning som talar om ett visst ekonomiskt avbräck.
Jämtlands tidning har talat med ansvariga på ett antal av de alpina anläggningarna runt om i kommunen. Samtliga talar om hur fin december var. Ord som ”sagolik”, ”magisk”, gnistrande rimfrost” återkommer ständigt.
Datumet 29 december återkommer också hos dem, dock med betydligt mindre lovord. Det var nämligen då vädret slog om och det blev regn och blåst större delen av den kommande månaden, januari.
Göran Folkesson är pistör på Gruvbacken i Huså. Han meddelar:
– Det har varit kanon här, trots att vi bara har natursnö på våra tio nedfarter. Allt har fungerat riktig bra, men jag ska faktiskt erkänna att vi varit lite nervösa ibland.
Jan Österlund, receptionist på Högfjällshotellet i Storlien är även han mycket positiv:
– Allt har fungerat förvånansvärt bra. Alla backarna har varit igång den största delen av tiden. De har bara stängda på grund av blåst någon enstaka dag. Blåsten har oftast legat på 12-14 sekundmeter, och liftarna måste stänga när det är 15 sekundmeter. Däremot märks det direkt på gränshandeln när E14 varit stängt någon dag på grund av vädret.
Jan Österlund är extra glad över att hotellet varit helt fullbelagt under en rejält lång period:
–Ja, det är alla byggjobbare som bygger det nya köpcentrat, som bor hos oss.

Vålådalens Fjällstation invigdes 1923 och var tidigare Svenska Turistföreningens största anläggning i fjällvärlden.

I det snösäkrade Bydalen är man också väldigt nöjd:
– Tittar man på bokningsläget ser det bättre ut än på många år, avslöjar platschef Rickard Svedjesten.
– Kronan är svag, vilket gör att många semestrar hemma så det gynnar oss. Och när blåsten och regnet väl slog till, var det i rätt tid, strax innan skolan skulle börja. Vi har förresten just haft en stor lavinövning här, med lavinräddare från både Sverige och Norge.
I Vålådalen säkrade snökanonen snötillgången, så trots regn var backen åkbar. Dock hade man otur då släpliften gick sönder. Den stod still under ett antal veckor.
– Vi löste det så att de boende fick åka i Trillevallen istället, berättar sälj- och marknadschef Anders Wiblom.
I ovan nämnda Trillevallen slutligen med sina 22 nedfarter och 8 liftar, har man märkt ett ekonomiskt tapp:
–Januari har faktiskt varit ovanligt lugn. Liftarna har inte kunnat köras helt i vanligt ordning på grund av vädret. Vi har märkt ett avbräck speciellt på helgerna, främst från dagturister från Östersund och från närområdet, säger VD:n Cecilia Lind.
– Vädret har satt käppar i hjulet för oss men än så länge lider vi inga större förluster, säger Cecilia.
LOTTE MJÖBERG
[su_box title=”Mild och snöfattig vinter – så här ser läget ut i länets skidbackar”]Vintern har varit både mild och snöfattig. Så hur står det egentligen till med länets alla skidbackar? Jämtlands tidning har kollat läget.
Bräcke kommun
Mickelbacken, Gällö:
Samtliga fyra nedfarter är öppna sedan den 26 december.
– Det är inte jättemycket snö, men vi har lyckats tillverka tillräckligt mycket med snökanonerna för att kunna öppna alla nedfarter, säger Barbro Henriksson, vice ordförande i Gällö SK, som sköter driften av anläggningen (ägare är Bräcke kommun).
Backen är populär inte bara bland kommuninvånarna.
– Det kommer en hel del familjer utifrån, inte minst under sportlovet. När skidskolan drar igång så är det fullt ös här, säger Barbro Henriksson.
Svedjebacken, Kälarne:
Backen är ännu inte öppnad för säsongen. Snökanoner finns att tillgå men har inte gått att använda i tillräcklig utsträckning.
– Det har helt enkelt varit för milt. Det krävs att det är några kallgrader för att det ska gå att producera snö, säger Ove Engström från Kälarne IK.
Klubben driver backen, men den ägs av Bräcke kommun. Ove Engström beskriver årets säsong som den sämsta på länge.
– Det är en ovanligt dålig vinter. I fjol öppnade vi den 26 januari, men det kommer vi inte att hinna med i år.
När backen väl öppnas brukar den vara välbesökt.
– Vecka 9 och 10 är det mycket folk här varenda dag. Det är ett bra alternativ till fjällen, och så är backen väldigt familjevänlig.
Östersunds kommun
Gustavsbergsbacken, Frösön:
Hade öppet redan under jullovet och har ett fortsatt stabilt snötäcke.
– Allt handlar om resurser och det var där vi la krut på att tillverka snö, så den backen har vi fått till bra, säger Mattias Brännström, vaktmästare på Östersunds kommun.
Ladängen, Frösön:
Ännu inte öppnad. Snötillverkningen har inte räckt till.
– Det har inte varit nog med kallgrader. Vi har provat att utnyttja alla fönster vi haft med bra väder, men det har helt enkelt varit en för dålig vinter, säger Mattias Brännström.
– Vi har moderna och bra snökanoner, men det är inte så att det går att producera snö när som helst. Det bör vara från tre grader minus och kallare. Men vi står redo att köra igång bra vädret tillåter.
Litsbacken, Lit:
Backen är långt ifrån körbar, då den är beroende av natursnö.
– Det är bara att titta ut över ängarna. Det är grönt på många ställen, då går det inte heller att få till en skidbacke, säger Mattias Brännström. Innan jul fanns det hopp om livet, men det grusades snabbt.
– Jag var där och smorde liften när det var ett par decimeter snö, men sedan blev det mildväder med sju, åtta grader och hård vind. Då försvinner det snabbt.
Nu efterlyser Mattias Brännström snökanoner till backen.
– Man har blivit lovade en snökanon från kommunen men det händer ingenting, det är så fruktansvärt segt. Det går inte att bara förlita sig på natursnö i dag, så är det bara.
Strömsunds kommun
Blåsjöns fjällanläggning, Stora Blåsjön:
Fjällanläggningen rapporter om goda förhållanden. Första helgen i februari öppnar man för slalomåkning. Det har varit öppning tidigare år ungefär samma tid. Att ha öppet längre ger merkostnader för personal och boende. Snön räcker till och det har varit goda förhållanden med snö och regn, som gjort att det är bra inför pistningen. Till helgen görs arbete med reparation av en av liftarna.
Landsomberget, Backe:
Har fått vänta på natursnö, men kunde äntligen öppna i förra helgen.
Bergs kommun
Persåsenbacken:
Backen har öppnat och har ett snötäcke på 45 centimeter att jobba med.
Gräftåvallen:
Även här är det öppet. Snötäcket ligger på runt 60 centimeter.
Dunsjöliften:
Öppnar först den 17 februari, men snö finns det gott om, cirka 70 centimeter.
SIMON GUNNHOLT[/su_box]
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs! Kräver inlogg)