ÖSTERSUND (JT) Östersund var världens fotbollscentrum – åtminstone för en dag, Jämtland har kunnat stoltsera med ett flertal stora idrottsmästerskap. Men ingenting har varit större än när Arsenal kom till stan.
Nyfikna fans och journalister trängs vid grindarna på Åre Östersund Airport när Arsenal landar under onsdagseftermiddagen. Storstjärnan Mesut Özil tar fram sin mobil och filmar den jämtländska snön med fascination. Tysken, som i slutet av januari skrev på ett nytt kontrakt med klubben, tjänar ensam mer under tolv månader än vad Östersunds FK omsätter under ett år. Bland de tillresta spelarna och ledarna finns förstås också managern Arséne Wenger. När fransmannen kom till Arsenal under sommaren 1996 fanns inte ens ÖFK. Under sin tid i klubben har 68-åringen från Strasbourg lett Arsenal till tio titlar. Till sitt besök i Östersund har Wenger beordrat hotellet att fixa fram en flaska whisky av märket Mackmyra.
På presskonferensen under onsdagskvällen sitter ÖFK:s manager Graham Potter tillsammans med lagkaptenen Brwa Nouri inför den samlade presskåren. Till vänster om dem återfinns presschefen Patrick Sjöö. Medan Potter och Nouri svarar på frågor om matchen och försöker slå bort påståendet att enbart kylan kommer vinna matchen för ÖFK, kanske den förre sportchefen på Östersunds-Posten kan pusta ut för en kort sekund. Över 100 medieföretag har sökt ackreditering till matchen och från Storbritannien har hela tabloidpressen kommit. När ÖFK några dagar innan matchen la ut på sina sociala medier en hälsning till Arsenal med en bild på igloo som föreställde ett omklädningsrum, fick Patrick Sjöö avfärda det hela som ett skämt när en argentinsk journalist ringde och fråga hur det var att ha en igloo som ett omklädningsrum, berättade presschefen i en intervju hos Radio Jämtland.
När det stod klart att Arsenal väntade i sextondelsfinalen i Europa League dröjde det inte länge innan alla stadens hotell blev fullbokade. Själva biljetterna till matchen har gått åt lika snabbt som en Håkan Hellström konsert på Ullevi – på nolltid.  För de som inte fick tag i de hett eftertraktade biljetterna kan trösta sig med att en storbildsskärm har satts upp på Stortorget.
– Detta blir en familjefest där vi tillsammans, på Stortorget, kan följa ÖFK i jakten på vinst mot storklubben Arsenal, säger kommundirektören Anders Wennerberg i ett pressmeddelande.
Discovery Network, som äger rättigheterna till Europa League i Sverige och just nu sänder vinter-OS, valde att sätta experten Kim Källström på ett plan till Sydkorea för att medverka i matchsändningen.
– Vi gör den bedömningen att det är viktigt att han är här. Och Kim gör en himla uppoffring med en lång resa för att vara med i sändningen och sedan en lika lång resa hem. Men återigen, vi förväntar oss miljonpublik på den här matchen och vi vill bygga en kvalitetsprodukt för tv-tittarna. Det är superviktigt att det blir bra, och det här är den bästa lösningen, motiverar sportchefen Emir Osmanbegovic sitt beslut till Dagens Nyheter.
Med en halvtimme kvar till avspark är Östersund FK:s hemmaborg välfylld. På planen följer ÖFK-spelarna fysioterapeuten Jenny Larssons rörelser noggrant, medan vissa av Arsenal-spelarna ser ut att ta uppvärmningen med varierad seriositet. Världsmästaren Özil är ordentligt påpälsad med en halsvärmare uppdragen över ansiktet, samtidigt som hans kroppsspråk uttrycker att minusgraderna i Östersund gärna hade fått bytt plats mot en varm strand i Barbados. Bakom Arsenal-spelarna håller Östersunds supporterklack låda. Falkarna rullar ut ett tifo prytt med Bobo Sollanders nummer 14. Trotjänaren, som meddelade att föregående säsong blev hans sista, får ta emot applåder. En brittisk journalist utbrister: ”Who is Bobo”?
20 minuter in i matchen är Östersunds FK:s fortsatta äventyr i Europa i princip slut. När 0–2-målet rullar in jublar vare sig Arsenal-spelarna eller bortaföljet speciellt mycket. De har bara gjort vad de kommit hit för – visat att skillnaden på en europeisk toppklubb och en allsvensk förening på uppgång trots allt är enorm. Visserligen gör Saman Ghoddos i vissa perioder av matchen skäl för sin ramsa och går på vatten. Visst förtjänar Dennis Widgren applåder när han perfekt tacklar Arsenals högerback Héctor Bellerín två gånger om. Och att Sotirios Papagiannopoulos borde vara självskriven i den svenska VM-truppen råder det fortsatt inget tvivel om. Men det räcker inte. När superstjärnan Mesut Özil elegant sätter 3–0 i andra halvlek vet alla på Jämtkraft Arena att det kan dröja innan det åter blir europeisk fotboll i Östersund. Trots den insikten fortsätter applåderna och sångerna tillägnade hemmalaget från majoriteten av de drygt 8000 åskådarna matchen igenom. Stämningen bryts inte ens när Tom Pettersson missar straff i matchens slutskede.
– Det är bara att gratulera Arsenal. Det är ett världsklasslag som kan vinna hela turneringen, summerade Graham Potter.
– De är ett bra lag och efter den här kvällen förstår jag hur de kunnat göra så bra resultat tidigare i Europa League, berömde Arséne Wenger.
Samtidigt som Wenger kanske segersmuttar på sin Mackmyra är det dags att stänga kapitlet om Östersunds spel i Europa för den här gången (om Östersund skulle vända 0-3 till seger i London vore det den största skrällen/bedriften i den svenska idrottshistorien). Det har varit en osannolik resa från början till slut. En kaxig norrländsk klubb har fällt krokben för ett flertal etablerade europeiska toppklubbar och blivit hela Sveriges mest omdiskuterade fotbollsklubb. Sagan avslutades med att Arsenal kom till stan. När kommer det att ske igen?
TEXT
Felix Persson
Fotnot: Östersunds bortamatch mot Arsenal spelas efter pressläggning av veckans tidning.
Vill du också läsa personliga reportage av våra engagerade skribenter, varje vecka?
Prenumerera på Jämtlands tidning!
[vfb id=1]