ÖSTERSUND (JT) Inom kort kommer Jämtlands läns största solcellsanläggning att komma igång. Det är matbutiken Ica Maxi som monterat in 1 400 kvadratmeter solceller på butikens väggar och tak. Något som kommer att ge ett rejält tillskott energi… och även minska elräkningen en del.
Samtliga solceller ligger redan på plats på butikens tak och väggar. Nu återstår en del elarbete innan allt är sammankopplat och kan börja generera ström, säger Andreas Söderström, butikens miljöansvarige.
– Vi har inget exakt datum klart ännu men det blir i augusti i alla fall. När allt är sammankopplat och klart kör vi igång hela anläggningen.
Hur mycket el kommer det att generera?
– Ungefär 200 000 kilowattimmar per år. Och eftersom butiken förbrukar mest el dagtid, när solen är som mest framme, kommer allt gå direkt in i elcentralen och användas av butiken.
Hur mycket el gör butiken av med per år?
– Det här kommer försörja ungefär sju procent av butikens totala elförbrukning, som förra året var på 2,6 miljoner kilowattimmar. Men vi har minskat vår brukning ganska rejält de senaste åren. 2011 gjorde vi av med 2,7 miljoner och sedan dess har vi byggt ut med 1500 kvadratmeter butiksyta, säger Andreas Söderström.
Solcellsanläggningen blir alltså länets största när den drar igång. Andreas Söderström säger dock att detta inte var ett mål man hade då man beställde anläggningen, utan något som man fick veta i efterhand.
– Men lite kul är det ju! Men vi beställde den anläggning vi ansåg oss behöva och kunna ha. Vi har en begränsning för hur mycket vi kan ha på taket men det finns också en övre gräns för hur stor en anläggning för eget bruk får vara. Som vi förstår har bland annat Jämtkraft en större anläggning på gång men det är ju samtidigt roligt när den här typen av rekord slås.
Känns det bra då?
– Ja, vi är nöjda med den! Vi har tittat på det här i flera år. Vi jobbar hela tiden med de här frågorna, så jag tror att vi kommer minska vår förbrukning ännu mer framöver också. I reda pengar är det svårt att säga vad det kommer att ge men jag skulle inte tro att elpriserna går ner så det är ju bra att kunna utnyttja sina döytor till något som det här.
Ica Maxi har sedan öppningen fått mycket beröm för sina initiativ kring butiken. Bland annat har man hundstall för att hundar, en lekpark för barnen och nyligen öppnades ett utegym intill butiken. Något som också blivit väldigt populärt är deras drive-through matavhämtning, där man kan beställa sin matkasse online som sedan kan hämtas upp utan att man ens behöver gå in i butiken.
– Vi har haft det under några år men i början fick man gå in och hämta sin beställning i kassan. Nu kan man bara hämta upp det här, säger Andreas Söderström.
Konceptet har ökat väldigt mycket sedan drive-through-konceptet lanserades. Och det väntas fortsätta öka.
– Vi vill göra det som kunden vill ha, så det här kan man göra sju dagar i veckan. Sedan kör vi även ut i egna bilar direkt till kunderna fem dagar i veckan.
Pontus Persson är tillfällig onlineansvarig och har jobbat med beställningskassarna i två år. Han säger att folk är som lyriska över konceptet.
– De tycker att det är så bra att man kan göra sin shopping på fem minuter istället för kanske flera timmar. Och man upplever att man tjänar pengar dessutom, för det blir oftast att man köper det de behöver och inte en massa extra eller saker som de glömmer, så de är väldigt nöjda!
Ica Maxi i Östersund har runt 150 medarbetare och omsatte 426 miljoner kronor under 2017.
CAJ KÄLLMALM
Foto
Andreas Söderström, miljöansvarig på Ica Maxi i Östersund, säger att anläggningen på 1 400 kvadratmeter blir länets största solcellsanläggning.