Hönor och ägg blir påsk i Sanne

HACKÅS (JT) En förtjusande vacker aftonsol lyser upp gården i Sanne, alldeles nära bron över Sannsundet, där Storsjöns södra del börjar. Solen spelar i fjäderdräkten på ett gäng hönor som spatserar, så där du vet som bara hönor kan. Här bor hönsmamman Veronica Andersson som för fem år sedan testade att kläcka några ägg då hon ännu bodde kvar i stan.
– Jag såg på YouTube att det inte är särskilt krångligt att fixa en egen äggkläckare. Med hjälp av en vanlig skurhink, ett durkslag, lite vatten, tidningspapper och en vanlig hederlig 60 watts glödlampa och en termometer, för att hålla jämn temperatur, kläcktes vår första kyckling efter tre veckor, berättar Veronica.
Hon får något sentimentalt över sig när hon berättar om hur allt startade i lägenheten i Torvalla 2015.
– Vår allra första kyckling är idag hönan Agda, en Hedemorahöna, hon var den första av tre som kläcktes i första vändan, nämner hon.
Sedan dess har det passerat en och annan fjäderprydd varelse i Veronicas liv. Jag kan inte låta bli att fråga om hon är en riktig hönsmamma.
– JA! Svarar hon utan att tveka det minsta, alltid hönsmamma men utan curling tillägger hon och flinar gott.

– Jag såg på YouTube att det inte är särskilt krångligt att fixa en egen äggkläckare. Efter tre veckor kläcktes vår första kyckling, det var för fem år sedan, berättar Veronica Andersson.

Det är en rapp dialog i Veronicas närhet, hon nämner att det gäller att vårda sina fåglar ordentligt så de har det bra och värper många ägg.
– Tre, fyra gånger per år brukar vi köra spabehandling på allihopa, klippa klor, kolla näbbarna, massage med olika oljor, de har det utmärkt bra här hos oss, säger hon stolt.
Kommer räven och hemsöker hönsgården?
– Nej, vi har klarat oss från Mickel men höken är här lite nu och då. En gång gav sig höken på hönan Lisa, men det skulle den inte gjort. Då kom Brottar-Britta till undsättning och hon slet i höken, och gav honom stordäng, som släppte taget om Lisa och flög sin kos skamsen som en lort, Veronica berättar med inlevelse och jag kan inte låta bli att tycka att Brottar-Britta är en rediger hönshjältinna. Alla hönorna har unika namn, ofta efter stil eller personlighet.
På gården finns förutom 46 hönor, 14 unga och nyligen kläckta kycklingar, 20 vaktlar och 14 ankor, tre katter, fyra hundar, två tjurar, sex dräktiga tackor och en kanin som går lös i huset.
Hur hinner du med allt?
– Vi har ju fyra barn och de hjälper till och min man Ferdinand är en klippa på att fixa med det mesta annars hade det varit tufft att hinna med, konstaterar hon.
Massor av ägg till påsk. Det kommer alltid barn till gården i Sanne som vill kika på hönorna.

Det är blandat värp och rashöns. Ferdinand kommer med en riktigt fin och annorlunda höna med gyllenbruna och bruna fjädrar, Fröken Finemang, en Paduan med ursprung från Indien och Kina.
Jag blir riktigt hänförd när Veronica släcker ljuset i badrummet och lyser med mobillampan in i ett befruktat hönsägg.
– Ser du den rör sig, utbrister hon. Mitt otränade öga kan skönja det som liknar en svans där hundratals fjädrar kommer att växa om några månader. Veronica nämner att så här års, lagom till påsken, avtar mängden kläckta ägg markant.
– Det är nu folk vill köpa kycklingar och ägg. Många bokar ett 20 pack, månader i förväg inför påsken.
Hur firar ni påsken?
– Massor av ägg förstås. Det kommer alltid barn hit som vill kika på hönorna, det är en härlig tradition, vi firar med hela familjen och vänner och som sagt massor av ägg, avrundar hönsmamman Veronica Andersson i Sanne.
JOHANNES ADOLFSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)