YTTERGÄRDE (JT) När en av landets största privata konstsamlingar av Johan Tirén hamnade under klubban på auktionen i Yttergärde handlade vissa för någon miljon och andra för några hundralappar.
– Det här får jag aldrig uppleva igen, inte med jämtländsk konst, säger Ulf Andersson som är ägare och auktionist till Östersunds auktionsverk.
– Man ska ha stora väggar för dessa tavlor, de är för stora för ett normalt hem. Men många är så fina, säger Eva Trolle Persson när hon går runt och tittar på tavlor från Ovikenkonstnären Johan Tirén.
Ungefär 300 personer har kommit till den historiska konstauktionen i Yttergärde i dag när den största privata Tirénsamlingen i Sverige ska gå under klubban. Samlingen tillhörde Bengt Norin som drev Stocke gård på Frösön, det är en släkting till honom och Cancerfonden som nu säljer allt från porslin och klockor till tavlor. Det är över 200 verk av bland andra Lars Pirak, Primus Mortimer Pettersson, Lindorm Liljefors och Johan Tirén som auktioneras ut. Totalt är det 850 utrop som Ulf Andersson, ägare och auktionist till Östersunds auktionsverk, ropar ut. Det budas på nätet och i lokalen, vissa bud kommer anonymt via mobiler. En av Johan Tiréns mest kända verk ”Angelicadalen” såldes år 1990 för 510 000 kronor. När klubban når bordet i dag vinner högsta bud på 155 000 kronor.
– Konst ska man köpa för att ha på väggen, inte som investering, säger Mikael Wiberg, en av de som sitter i lokalen.
Dyraste tavlan i dag blir ”Samer med renar vid Gleens lappläger” av Johan Tirén som slutar på 230 000 kronor.
– Det är en fantastiskt fin målning med en gångbar storlek, många av hans tavlor är så stora att det är få väggar som kan svälja den storleken, säger Ulf Andersson.
Han tycker att buden i dag matchar de större auktionshusen.
– Men det kan alltid gå bättre, tänker man inte så ska man inte hålla på, säger Ulf Andersson.
TEXT OCH BILD
SUSANNE KVARNLÖF