Roy och Beatriz tvingades fly från Norge till Kougsta

KOUGSTA (JT) I ett rött hus på en gård invid Kougstasjön bor sedan några veckor tillbaka familjen Vega: pappa Roy, mamma Beatriz samt de två yngsta av de fyra barnen. Men vägen hit har inte varit lätt. Inte alls.
–Vi flydde över gränsen till Sverige i början på januari, för annars skulle Beatriz ha blivit utvisad ur Norge den 23 januari, förklarar Roy.
Till att börja med fick de hyra ett hus i Kluk av landsmän de känner, men nu är de stolta ägare till gården i Kougsta. Äntligen kan de pusta ut:
–Ja, hela familjen har levt i konstant stress och inre spänning i flera år nu, så det är underbart att vi kan få frid här. Reaktionerna på allt vi varit med om kommer nu efteråt, säger han.

Det har varit svåra år för Roy och Beatriz Vega, med utlämningsbeslutet hängande över sig. Nu hoppas de kunna få slå sig till ro i Sverige. Foto: Lotte Mjöberg

Norrmannen Roy och amerikanskan Beatriz träffades år 1998 på det mest romantiska sätt: under fullmånens sken i de historiska delarna i Rom. Beatriz, som är konstnär, illustratör och scenograf, flyttade sedan till historikern Roy i Norge. Där gifte de sig, fick fyra barn och bodde i ett stort hus i Levanger. Beatriz arbetade bland annat med att göra scenografi till olika teater- och musikaluppsättningar på små och stora norska scener. År 2003 började problemen, som en blixt från en klar himmel:
–Jag förnyade mitt arbets- och uppehållstillstånd hos polisen i Trondheim som vanligt, för tredje gången, år 2003. Men 2005 fick jag veta att jag var registrerad som “utrest ur riket” och därmed borta ur alla register, säger Beatriz.
Beatriz är specialiserad på att göra digital scenografi åt teatrar. Foto: Lotte Mjöberg

Någon hade råkat felregistrerat henne och så startade och fortsatte problemen som skulle följa henne i många år.
–2006 fick jag så förnyat arbets- och uppehållstillstånd, men tyvärr avled min kontaktperson i det norska migrationsverket. Mitt ärende försvann igen.
Att Beatriz betalade skatt som vanligt och genom sitt pass kunde bevisa att hon inte rest ut ur landet, hjälpte inte. Och de avkrävdes på samma papper och intyg gång på gång, varje gång av olika personer.
–Det här med advokater och annat har kostat oss väldigt mycket pengar. Den norska byråkratin är otroligt mycket större och mer komplicerad än den svenska. De olika systemen i Norge samarbetar inte smidigt och alla är inte ens digitaliserade, förklarar hon.
Det första utvisningsbeslutet för Beatriz kom 2009. Men detta blev ändrat och nytt arbets- och uppehållstillstånd kom samma år. Men framåt 2016 började det hela bli obehagligt och de anlitade en känd advokatbyrå. Ny tillståndsansökan skickades sommaren 2016, men nu var migrationsmyndigheterna i tvivel om flera saker. På hösten 2016 var det intensiv korrespondens mellan advokaten och myndigheterna. Men så kom ett utvisningsbeslut i januari 2017. Efter det var hela hennes mapp i norska Migrationsverket borta under ett helt år.
Beslutet om utvisning blev förkunnat för Beatriz i januari 2018. Det gick vidare till domstol, men tingsrätten i Oslo beslutade i september 2019 om utvisning. En av de två centrala punkterna var att Beatriz inte hade “tilstrekligt anhørighet til Norge” – trots att hon bott där 21 år, var gift med en norrman sedan 20 år och att alla de fyra barnen var födda i Norge.
Den äldsta dotterns svåra sjukdom ledde dock till att rättsprocessen tillfälligt sköts upp. Men den 20 december fick hon så återigen sitt utvisningsbesked. De fick veta att Beatriz absolut måste vara ute ur landet senast 23 januari 2020. Annars skulle hon tvångshämtas av polis och skickas till USA.
–Då var det riktigt skrämmande för oss alla. Men många har engagerat sig i vår sak så vi har hela tiden känt stöd, säger Roy.
Dottern Isabel har ännu inte bestämt sig för om hon ska fortsätta gymnasiet i Norge, eller byta till ett svenskt. Hon är mycket duktig på sång och dans. Foto: Lotte Mjöberg

De såg då ingen annan utväg än att emigrera till Sverige. Huset i Levanger, som de ägt i tio år, sålde de. De körde över gränsen vid Storlien efter nyår med en märklig känsla i magen.
–Ja, det var närmast som en surrealistisk mardröm, säger Roy och tillägger:
–Och då vi äntligen kom på plats här kom coronan!
I Sverige känner de sig i alla fall välkomna:
–Vi har fått svenska personnummer och alla kontakter med myndigheter och Krokoms kommun har gått helt otroligt lätt, med våra mått mätt. Nu ser vi fram emot att få lära känna folk, få ordning på gården och bland annat skaffa höns!
–Och när pandemin släpper, vill jag väldigt gärna åka och hälsa på mina åldriga föräldrar i amerikanska Karibien, i Puerto Rico. Det har jag inte vågat på många år, av rädsla för att inte få komma in i Norge igen, avslutar Beatriz.
LOTTE MJÖBERG
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)