Bräcke (JT) Det är inte en helt vanlig dag i Bräcke. Bygatan, det vill säga E-14 ligger gnistrande snövit dekorerad med hundratals tulpaner. Det är 1 år sedan Kirsten Ludicke öppnade Floristen Kirsten i Bräcke.
Jag blir glad över att se denna installation och tar några bilder. Då upptäcker jag att blommorna ligger hela vägen mellan Glassbaren och Floristen.
Luften är kall, frisk och ren. På morgonnyheterna hörde jag att det var utegångsförbud i vissa ryska städer på grund av luftföroreningar. I södra Sverige var det snökaos och här gick jag och kände mig som om jag bodde i paradiset. När vi har vinter är det som vackrast på året, eller är det sommarnatten?  Det måste vara nu, det är bara nu som är på riktigt, tänker jag när jag öppnar dörren till Florist Kirsten.
Doften från alla blommor som möte mig kändes bekant. Det doftade bröllop och examen.
Dagen till ära serverades kaffe på den Dalablå butiksdisken.
– Jag köpte denna gamla disk två år innan jag öppnade eget, säger Kirsten och häller upp kaffe till mig.
Hon berättar att hon föddes i forna Östtyskland och att hennes föräldrar ägde ett fint konditori.
– Jag minns att det kunde knacka på dörren sent på kvällen och någon frågade om recept. Men min pappa lämnade inte ut dessa. Recepten gick i arv och var företagets eget recept på framgång. Att vara konditor är ett mycket kreativt yrke. Från detta formades även jag, säjer Kirsten
Jag njuter av kaffet och alla dofter i butiken. Kirsten är duktig på att berätta om sitt liv.
Jag får veta att hon gått konstskola men även utbildat sig till Florist innan hon reste till Norge för att arbeta som Au Pair. Hon stannade i tolv år i Trondheim.
Hon berättar:
– Efter ett år hjälpte mig den norska familjen att skaffa ett arbete som florist. Min utbildning var bättre än många andras. Därför dröjde det inte länge innan jag fick förtroende att ansvara för blomsteruppsättningarna till Nidarosdomen.
Kirsten fortsätter med att berätta att hon även blev Sonjas personliga florist. Drottning Sonja av Norge menar jag, säger Kirsten och tillägger att hon aldrig kände något annat än att drottningen blev hennes vän. Jag möttes alltid av någon säkerhetsvakt men fick dekorera drottningens hem. Som alla vet är hon mycket konstintresserad.
Ibland ville hon ha en liten bukett i badrummet. Ibland skulle det vara stora skapelser till middag och fest. Det var fantastiskt roligt. Nästan overkligt nu när jag ser tillbaka på den tiden, säger Kirsten.
Jag funderar på varför hon lämnade Trondheim. Varför Bräcke? Jag frågar.
Svaret blir att det var ”Sören med Rören” som öppnade dörren till Bräcke för henne.
– Kärleken förde oss samman. Men visst blev jag oroad då jag klev av tåget i Bräcke. Men när jag fick träffa Sörens föräldrar och se deras boende vid Revsundssjön blev jag imponerad. Aldrig trodde jag att man kunde bo så vackert. Det var som en dröm för mig. Nu bor vi där. Vi har två barn, en pojke och en flicka. De kan gå eller cykla till sin skola men även hälsa på sin mamma på vägen dit. Det är lyxigt.
– Min man Sören hjälper mig mycket. Det är han som böjt björkarna här ute men även gjutit ishinkar för utomhusskyltningen. Vi är ett familjeföretag med butiken på ”bygatan E-14 ” där det passerar tusentals turister varje dygn. Det är mina kunder. När vi är lediga finns naturen inpå knuten. Vi har Revsundssjön, stora skogar, Gimån och gott om plats. Allt detta är gratis. Där tillbringar vi all vår fritid. Så enkelt och bra kan livet vara, skrattar Kirsten.
Jag köpte givetvis tulpaner. Jag ville inte missa chansen att ge bort en blomsteruppsättning bunden av Norges Drottning Sonjas personliga florist Kirsten.
Tack Kirsten för kaffet men framför allt för det du berättade.
TEXT OCH BILD
Leif Milling
Vill du också ta del av alla färgstarka personer som vi skriver om i Jämtlands tidning? Prenumerera du också
[vfb id=1]