Hundraåriga bränsletankar låg nedgrävda i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Dieselrester funna i marken när 100-åriga drivmedelstankar hittades i centrala Östersund.
Vid markarbeten på innergården, Thörnstensgränd 9, fann grävmaskinist Andreas Esbjörnsson och hans kollega Fredrik Festin fyra stycken drivmedelscisterner under förra veckan.

Foto: Johannes Adolfsson

– Det är inte varje dag det blir spännande på jobbet på det här sättet. Det har tagit betydligt längre tid att gräva här tack vare att vi fann dessa tankar, berättar Andreas Esbjörnsson.
På platsen fanns under 20 och 30 talen en Texaco mack. När den revs lämnades de fyra tankarna åt sitt öde.
Under måndag morgonen sanerades tankarna. Totalt nära en kubik med diesel, bensin och fotogen togs om hand av Peter Hallbeck från Lundstams/Åke Werners åkeri.
– Det är allvarligt att man inte tömt tankarna när bensinstationen revs under 30-talet, säger Erika Johnsson miljöinspektör vid Östersundskommun.
Foto: Johannes Adolfsson

Erika bekräftar att saneringsinsatsen anmälts av fastighetsägaren och kontroll på plats har utförts av Sweco. Ett 10-tal kubikmeter med schaktmassor kommer att fraktas bort för sanering och ersättas av ny massa.
Fastighetens ägare Magnus Schalin är lättad över att det hittills verkar ha gått bra med saneringsarbetet.
– Det blir kostsamt, drygt 100 000 kr extra. Jag var dock mest orolig för att det skulle bli en byråkratisk långbänk, men kommunen har varit snabba och tillmötesgående, säger Magnus Schalin, Buntmak AB.
Nu väntar man på analyserna av markproverna för att kunna avgöra om ytterligare sanering av marken är aktuell.
JOHANNES ADOLFSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)