Samarbete mellan Hushållningssällskapet och Jamtli

ÖSTERSUND (JT) Det här med mat har många sidor, inte minst är det en känslig situation kring försörjningen under kristider. Samtidigt är mat en kulturell företeelse. På Jamtlis nya utställning ges tillfällen till upplevelser och eftertanke.
Entrén är effektfull, genom en stor röd mun som säkert många känner igen från Rolling Stones skivomslag. Sedan kan besökaren följa mathistoriens utveckling genom faktarutor på golvet. Här finns åtskilliga pedagogiska inslag som skåp där exempelvis kaffe får sin presentation.
Visste ni att Carl von Linné på 1760-talet varnade för kaffets hälsovådliga effekter? Än idag uppmanas gravida kvinnor att inte dricka mer än 2-3 koppar om dagen.
Andra delar av utställningen vill få oss att tänka till kring effekterna av vår konsumtion. Livsmedel som räkor kan transporteras långa sträckor innan de hamnar på vårt matbord, något som knappast är klimatsmart. Idag är även Sverige väldigt beroende av import för att klara livsmedelsförsörjningen och det gör vår situation känslig.

Jordbruket är idag väldigt beroende av maskiner vilket blir tydligt när motsvarande arbete ska utföras av människor. Här provar besökaren Stefan Reinholdsson från Dvärsätt att lyfta en säck som väger 75 kilo, ett lyft som motsvarar en hästkraft.

Utställningen är resultatet av ett samarbete mellan Jamtli och Hushållningssällskapet Jämtland. Vid JT:s besök på öppningsdagen var det endast ett fåtal besökare på plats och Magnus Stafverfeldt som är sektionsansvarig på Jamtli bekräftar att det varit en försiktig öppning:
– Vi öppnade upp dörrarna och det har varit lite folk, men det är ju väldigt lite, som vanligt nu för tiden, säger han och syftar förstås på coronakrisen.
– Vi försöker göra ett svep, dels mathistoriskt hur det har sett ut när vi har sprungit efter älgarna och jagat dem och sedan hur vi har kommit fram till den moderna tiden med mikrovågsugnar och snabbmat, säger Magnus om den första delen av utställningen där besökarna ska följa en gång med rutor i golvet som går i kronologisk ordning med text och bild om den historiska utvecklingen.
Tavlan som Magnus Stafverfeldt pekar på visar hur importberoende Sverige är för sin livsmedelsförsörjning.

– Den andra delen är mer av ett reflektionsrum, där vi ställer frågan vad är det vi tycker är oätligt och ätligt? Vad har man för relation till maten, vad styrs man av, är det dieter eller andra övertygelser? Vi har en krisgång där vi tar upp det här med Sveriges självförsörjningsgrad och så får man gå in i mörk gång där man ställs inför olika scenarier. Så kommer man längre och längre in i krisen och till slut så kommer man fram till en, som av en tillfällighet kommer man fram till vad som händer med ett land om gränserna stängs och man drabbas av till exempel en pandemi.
Var det någonting som ni planerade innan coronakrisen?
– Ja, alltså vi hade med det scenariot, att det här vore intressant, självförsörjning och vad händer och så vidare eftersom Sverige är så oerhört beroende av import. Men så vart det ju väldigt aktuellt i samband med det här, svarar Magnus och fortsätter berätta om utställningens tredje del.
– Vi avslutar egentligen med allt som vi kallar barnens växthus. Ett växthus som vi har byggt upp inomhus, där de får leka med grönsaker och frukter och måla, hänga upp teckningar och rita stilleben. Och även då längst ner i utställningen har vi då en 25 kvadratmeter stor karta över Jämtlands län. På vissa platser så är det då mathantverkare som är markerade och kliver man på mathantverkarnas plats då startar ett bildspel för respektive hantverkare.
TORBJÖRN ARONSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)