Erica Jonsson, initiativtagare till upproret för Litsbacken, konstaterade att 1 000 personer på stödgalan och drygt 200 vid kvällens möte inte kan ha fel.

LIT (JT) Politikerna möttes av tuffa frågor vid stormötet om Litsbackens framtid. Tjafs om pengar, ansåg kommunalrådet Anders Edvinsson (S), vi löser det enkelt om den politiska viljan finns, kontrade Bosse Svensson (C).
Frågan om Litsbackens framtid engagerade rejält när fler än 200 Litsbor mötte ett tiotal politiker vid ett stormöte i Lit. Men den högsta beslutande politikern, kommunalrådet Karin Thomasson, (MP) som också är ordförande den nämnd som beslutat lägga ner backen, var inte på plats. Frånvaron kritiserades av besökarna som ansåg att Karin Thomasson drog sig undan sitt ansvar som förtroendevald.
Som JT tidigare berättat har den socialdemokratiska majoriteten i Östersunds kommun, tillsammans med vänstern och miljöpartiet beslutat lägga ner backen för att spara pengar. Idag är backen stängd trots att det finns gott om snö, en fungerande lift och pistmaskin.
Vid stormötet sa kommunalrådet Anders Edvinsson (S) att han tror att det går att hitta en lösning för Litsborna att ta över slalombacken. Men frågan är hur beskedet ska tolkas.
Backens framtid har blivit en stor stridsfråga och kravet från bygden för att den ska öppnas igen är tungt. Stödkonserten i Häggenåshallen, som i slutet av januari arrangerades av Initiativet Litsbacken, lockade enligt uppgift över 1 000 besökare.
Vid stormötet i Lit presenterade Initiativet Litsbacken en ambitiös omvärldsspaning där man jämförde Litsbacken med andra anläggningar. Man visade även vad som krävs för att driva backen och utveckla den. Bland annat kan en ny entré från backens topp öppna helt nya möjligheter. Men man har också tittat på att förlänga backen och skapa sommaraktiviteter i form av cykling.
– Målet är att samverka med kommunen som fortsätter äga backen. Vi svarar för driften och utveckling, förklarade Malin Navarro, en av eldsjälarna i Initiativet Litsbacken och tillade att det varit förvånansvärt lätt att få kontakt med entreprenörer som är villiga att hjälpa till med den fortsatta driften.
Emma Kluge, även hon starkt engagerad i arbetsgruppen, berättade att pengarna som kom in vid stödkonserten skall gå till utveckling av backen och skidinstruktörer.
– Vi ser att otroligt många barn och ungdomar, inte bara här i Lit, kräver att backen öppnas igen. Därför kommer pengarna från konserten också att användas till utbildning av unga ledare som ungdomarna kan dra nytta av.
När politikerna släpptes in i debatten ställdes många tuffa frågor till kommunalrådet Anders Edvinsson (S) som hävdade att upprustningskostnaderna för backen är höga.
En av dem som hårdast ifrågasatte det konstaterandet var Per Bodén från Initiativet Litsbacken.
– Vi har inte fått höra nån jämförelse med nån annan verksamhet, vilket värde genereras av Litsbacken relaterat till kostnader. Vi har inte hört ett ord om det. Ni har gjort en dold prioritering då Litsbacken avvecklas. Vi har inte fått veta mer än att det krävs 500 000 kronor för att driva Litsbacken, konstaterade Per Bodén irriterat och möttes av starka applåder.
När Anders Edvinsson (S) i sitt svar betecknade argumenten som tjafs hettade mötet till ordentligt.
– Det är precis det som vi står och tjafsar om här. Det är pengarna som är grunden, sa kommunalrådet och tillade att det är såna här situationer man bör undvika på ett möte då det inte leder någon vart.
Bosse Svensson (C) vände sig till Anders Edvinsson och uppmanade honom att backa från nedläggningsbeslutet.
– Ni har inte tittat på den samhällsnytta Litsbacken levererar. Centern är det enda parti som satt av pengar i sin budget för 2018 för fortsatt drift av Litsbacken. Finns viljan hos er löser vi det här på 25 minuter, sa han och möttes av applåder.
Efter mötet konstaterade Malin Navarro att man kanske kan se början till en öppning för Litsbacken.
– Som jag ser det blev resultatet ikväll en fortsatt dialog mellan oss i arbetsgruppen Initiativet Litsbacken och politikerna.
Men brådskan kan ställa till det. För kommunen har sagt att man vill ha in gruppens förslag till fortsatt drift av backen senast 28 februari.
TEXT OCH FOTO:
PER ERICSSON
Vill du också prenumerera?
[vfb id=1]