HALLEN-MÅNSÅSEN (JT) Nu blåser det om det riskkapitalägda fiberbolaget IP-Only och förtroendet för bolaget rasar bland befolkningen i Åre kommuns sydöstra del.
Fibergrävningen efter vinteruppehållet har inte återupptagits, en av IP-Onlys entreprenörer har olagligt använt en fotbollsplan i Hallen som upplagsplats för maskiner och avfall och återställning sedan förra årets fibergrävning är fortfarande inte gjord. Därför ligger mängder av stenar kvar på villatomter, i diken, på åkrar och gräsvallar och de skador som uppstått på mark, vägtrummor och annat har fortfarande inte åtgärdats. Vissa fiberkablar är inte heller ordentligt nedgrävda. I Månsåsen längst i öster undrar de som tecknade sig för fiber för flera år sedan hur länge de ska behöva vänta. Vintern är slut sedan länge och en ny sommar är här men på fiberfronten händer inget. Det som irriterar människor mest är den totala bristen på information. Även Västra Storsjöbygdens fiberförening är förvånad att IP-Only inte förstår vikten av information.
– Från dag ett har vi tjatat om hur viktigt det är med information men de lyssnar inte. Det här är deras absolut sämsta sida, säger Jonas Haggren, kassör i fiberföreningen.
Från IP-Onlys pressavdelning medger man att kritiken är befogad.
– Vi beklagar detta. Vi har varit sena i vår kommunikation till kunderna, vi är medvetna om detta och kommer att förstärka kommunikationen ytterligare, säger Niclas Karnhill, pressansvarig.
Något som ytterligare minskat förtroendet för IP-Only och hela fiberhanteringen är avslöjandet att Inframix, som är en av IP-Onlys entreprenörer, olagligt dumpat asfaltsmassor på en grusfotbollsplan, som tillhör Hallens sportklubb och även använt den godtyckligt som uppställningsplats för grävmaskiner, containrar, kabeltrummor och diverse utrustning sedan vecka 29 förra sommaren. Leif Svedin är kassör i Hallens sportklubb, och har länge försökt få till en dialog med bolaget för att få dem att frakta bort det de kört dit.
– Det här var i fräckaste laget och när jag äntligen fick tag i dem så har de hela tiden förnekat att de har med saken att göra men det var tydligt att det var de som var ansvariga. Därför gav jag dem till slut ett ultimatum att allt skulle vara borta senast klockan fyra i lördags annars hade de en polisanmälan att se fram emot. Med en timme till godo försvann allt från planen men de har finstädning och grusning kvar, säger en irriterad Leif Svedin, som kommer att debitera 15 000 kronor för varje månad de annekterat planen till allt är klart.
Jämtlands Tidning har sökt Inframix för en kommentar men de vill inte tala med media. Niclas Karnhill förklarar att det är IP-Only som är ytterst ansvarig för sina entreprenörer, att de i det här fallet har förtroende för att Inframix löser detta skyndsamt och att IP-Only kommer att följa upp det.
HÅKAN TORESSON
TEXT OCH BILD
Vill du läsa fler intressanta lokala nyheter, prenumerera du också!
[vfb id=1]