Östersund (JT) I guldkostymer som sig bör bjöd Leif Landin och domaren Karin Riddar upp till en rafflande Vi i femman-final tillsammans med Östbergsskolans klass 5B och Friggaskolans 5A.
– Deltagarna har kämpat för att gå vidare, de har svettats och de har darrat. Så inledde Leif Landin sändningen.
De deltagande lagen bestod av Arvid Salomonsson och Irma Zimmerman i Östbergsskolan 5B samt Emma Bergman och Ingmar Gyllenhammar i lag Friggaskolan 5A.
Två killar som går i samma klass som Arvid och Irma och hejade på Östbergsskolan var Filip Svedin och Jonatan Lindström.
– Det är jätteroligt, självklart vill vi vinna, sade de i pausen för nyheter.
Några av frågorna var lite för svåra för deltagarna, som mattefrågan. Men det var inga sura miner för det, och Östbergsskolan bjöd på en riktigt fin hejaramsa för att heja på sitt lag:
– Vi är smarta, vi är coola, ingen krossar våran skola. Heja Östberg, se och hör, vi ska visa hur man gör, heja heja heja.
Det började med att Friggaskolan klarade frågan om när digerdöden inträffade (på 1300-talet, reds.anm.). Sedan var det en jämn kamp mot slutet, då Friggaskolan drog ifrån lite och slutade på 29 poäng mot Östbergsskolans 21.
Ett jubel bröt ut när det stod klart att Friggaskolan vann. Emma Bergman var överlycklig för vinsten:
– Det känns jättebra! Mattefrågan var extra svår. Nu ska vi fira genom att äta middag, vi som ska äta är min familj och Ingmars familj, sade hon, innan hon gick till de grattande klasskamraterna.
Friggaskolan får tävla vidare på torsdag i kvaltävlingen, där 25 lokala lag från hela Sverige gör upp om de två platserna i tv-finalen.
– Torsdagens tävling är ett av det mest tekniskt avancerade inslagen i Sveriges radios utbud, berättade Leif Landin, då alla tävlande lagen över hela landet ska tävla samtidigt, fast från olika orter.
 
JENNY ISAKSSON