Migrationsverket segar på

HOTING (JT) I tre år har Mohamad Amad Atra väntat på besked från Migrationsverket. Han vill inget hellre än att bli svensk medborgare. När Jämtlands Tidning träffade honom för fyra år sedan var han full av energi och hade många framtidsplaner. Idag är det ett annat uttryck i hans ögon.
– Jag vill bli som alla andra svenskar! Jag betalar skatt, jag har köpt fastigheter, jag arbetar. Jag vill inte göra som så många andra och gå till socialen. Många drar bara pengar från socialen och det vill jag inte. Jag vill bidra till Sverige, säger Mohamad.
Mohamad kom som flykting från Syrien. Han har fru och två barn i Hoting. Hans flykt var från Aleppo, där han ägde flera företag, en plastfabrik och en klädaffär. I Hoting driver han Roma Livs, och en filial är öppnad i Gäddede. Eftersom gränsen mot Norge är stängd för norrmän har han tillfälligt stängt filialen. Mohamad Amad Atra har fastnat i byråkrati och utdragen handläggning.

Mohamad väntar och väntar på besked från Migrationsverket. Foto: Inger Kraft Etzler

– Jag har två barn i Turkiet som jag inte har sett på sex år, fyra barnbarn har fötts som jag aldrig har träffat, och mamma undrar varför jag aldrig kommer och hälsar på henne. Jag förstår inte Migrationsverkets system. Mitt ärende är alltid ”under behandling”. Jag vill öppna en grossistfirma. Det är mycket stress nu när jag inte får besked från Migrationsverket, säger Mohamad.
Mohamad väntar vid vårt besök i butiken på ett telefonsamtal från sin handläggare på Migrationsverket. Yasmine heter hon som ringer.
– Jag har betalat skatt i flera år. Jag arbetar. Varför händer ingenting? Jag vill inte bara sitta still och vänta, säger Mohamad.
Efter en stunds tystnad under tiden som Yasmine kollat alla uppgifter hon har blir beskedet: ”Jag kan inte göra mer nu. dina ID-handlingar är skickade för granskning på en annan enhet. När de har kollat så får jag besked. Jag kan inte svara nu, men jag försöker få det så snabbt det går. Det är många som har lång väntetid”.
Svaret ger ingen tröst. Mohamad förstår inte. Hans barn är svenska medborgare.
– Jag vill bli som andra svenskar, upprepar han.
Inger Kraft Etzler
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)