Fjällgymnasiet får fler och fler elever

SVENSTAVIK(JT) Fjällgymnasiet i Svenstavik ökar i popularitet. Fler och fler väljer att gå på gymnasiet i kommunen framför att flytta eller pendla till Östersund.
Skolfrågorna i allmänhet varit i ropet i Bergs kommun i år. En mängd positiva tongångar om olika nya insatser och pengar. Man har tillfört inte mindre än nästan 7 miljoner kronor.
– Vi gjorde en storstädning i kommunens ekonomi för tio år sedan och det betalar sig nu. Det gör att vi verkligen kan satsa på förskolorna och skolorna i kommunen. Nu tillför vi också pengar för att renovera på Fjällgymnasiet som inte har gjorts sedan det byggdes 1996, säger Torsten Medalen, centerpartistisk ordförande i Utbildningsnämnden.
Det passar bra eftersom antalet elever som vill gå på Fjällgymnasiet i Svenstavik ökar. Utflyttningen av ungdomar från kommunen till Östersund verkar ha vänt.
– Vi har haft problem tidigare med att få ungdomarna i kommunen att välja vårt gymnasium här framför att flytta till Östersund och gå på gymnasiet där. Men någonting har hänt, säger rektor Christina Andersson, som naturligtvis tycker det är glädjande.

– Det har funnits en tradition i Bergs kommun att man skall flytta till Östersund och gå gymnasiet när man slutat nian. Men den traditionen är på väg att brytas och det är bra, tycker Torsten Medalen, ordförande (C) i utbildningsnämnden. Foto: Erika Mikaelsson

– Alla som vill ska få gå här. Jag ser gärna att ungdomarna från Berg men även hela Sverige söker sig hit, fortsätter hon och berättar att de skulle kunna välkomna ännu fler skidelever – som idag utgör hälften av eleverna – men att Skidförbundet inte godkänner fler platser än sju på längdåkningssidan och åtta alpina platser.
Så hur förklarar hon att fler elever i kommunen nu väljer Fjällgymnasiet och att bo kvar i Berg?
– Vi har en väldigt hemtrevlig och trygg miljö, där alla kan känna sig välkomna. Vi vill skapa en familjär känsla och det går bra eftersom skolan är liten, bara drygt 100 elever, säger hon och tillägger att skolan är helt befriad från klotter.
I Johnnys Fik sitter fyra elever, inte för att fika utan har lektion.
– Jag valde att stanna här i Svenstavik för att jag ville bo kvar. Men de flesta av mina kompisar valde då, för tre år sedan, att flytta till Östersund, säger Kristina Berging, som går tredje året och berättar att några av dem har valt att lämna Östersund och flytta hem igen.
-Vi trivs jättebra på Fjällgymnasiet i Svenstavik, säger från vänster Kristina Berging, Caroline Carlsson, Wilma Johansson och Signe Alme. Foto: Erika Mikaelsson

För Kristinas del var det också att skolan har periodisering. Det betyder att man läser ämnen i perioder. När man är klar med en period börjar en ny.
Fjällgymnasiet var först i landet att införa den typen av schema, men idag finns den studiemetoden i flera gymnasieskolor.
– Jag gillar inte att ha 11 olika ämnen som man ska studera samtidigt. Det här är bra för när man är klar då är man klar. Dessutom är det en bra förberedelse för att gå vidare till universitet eller högskola, säger både Kristina och Caroline Karlsson, som går andra året på Fjällgymnasiet. Caroline tränar dressyr och har egen häst, så valet att bo kvar hemma och gå på Fjällgymnasiet var för hennes del ganska självklart.
– Jag har absolut inte ångrat mig. Vill jag till Östersund, då finns det buss. Jag trivs jättebra här, säger hon.
För Wilma Johansson som också bor i Bergs kommun var valet också självklart eftersom hon ville satsa på sin skidåkning.
Medan Signe Alme, som går andra året, hade svårt att bestämma sig:
– Jag velade jättelänge eftersom jag ville satsa på fotbollen och då var det Östersund som gällde. Men så fick jag ingen lägenhet där och kom hit på studiebesök. Det verkade så bra så jag bestämde mig för att gå här. Jag bor i byn. Det är nära hem och jag kan åka till Östersund när jag behöver, säger Signe och tillägger att kontakten med både lärare och elever är jättebra.
– Det verkar vara en ny trend att stanna i kommunen och gå här, säger Ida Svensson och Oskar Oja Eriksson, förstaårselever på Fjällgymnasiet i Svenstavik. Foto: Erika Mikaelsson

Ida Svensson och Oskar Oja Eriksson går båda första året och de flesta av deras kamrater från högstadiet valde också Fjällgymnasiet.
– Det verkar vara en trend numer att stanna i kommunen och gå på gymnasiet här, säger Ida.
– Jag bor nära skolan och det är skönt att slippa resa. I stan är det dessutom så stort och rörigt. Man vet knappt vart man skall gå, säger Oskar och Ida håller med.
– Det här är en liten och familjär skola. Jag känner inte alla ännu, men man ser ju alla någon gång under dagen, säger hon.
Enligt rektorn är det en medveten satsning att eleverna ska känna sig trygga och bli sedda.
– Bemötande är prio för oss. Det är oerhört viktigt med relationer och värdskap. Eleverna är våra ”kunder”. Vi finns för dem och det är jag noga med att man förstår om man ska jobba här, säger hon.
Därför står Jessica Lindblad, skolans mentor och studiesamordnare, vid entrén varje morgon och önskar eleverna god morgon när de kommer.
– Det är viktigt att bemöta varandra med respekt. Jag hjälper också eleverna att komma rätt och i tid, tillägger hon och menar att hennes närvaro behövs.
– Det är en familjär och trevlig stämning här, tycker nytillträdda EU ambassadören Karin Torstensson som gärna besöker andra skolor och berättar om EU. Foto: Erika Mikaelsson

Det kan handla om ensamkommande som behöver stöd, att stötta skidelever så att de får ihop studier och träning, men också att finnas där för de som känner stress och inte mår så bra psykiskt. Då kan hon kan slussa dem vidare till kurator eller komma med goda råd om att äta bättre och kanske lägga undan mobiltelefonen mer. Hon har tidigare jobbat många år inom restaurangbranschen och på Arbetsförmedlingen. Men det här är nog favoritjobbet.
– Jag gillar att det är en så positiv arbetsplats och ungdomarna ger så mycket tillbaka, säger hon.
En annan som trivs på jobbet är skolans nya EU-ambassadör, Karin Torstensson. Hon jobbade tidigare som samhällskunskapslärare och gick en intensivkurs för att bli just EU-ambassadör. Det är Universitets- och Högskolerådet som bestämmer vilka som får gå utbildningen. Innan hon började denna hösttermin hade hon utbildats på plats i Bryssel.
– Det var bara nio dagar men mycket intensivt. Jag fick en helt annan förståelse när jag mötte EU-förhandlarna som suttit och förhandlat om till exempel Brexit, säger hon och tillägger att hennes uppdrag på skolan inte är att påverka någon i endera riktningen vad man skall tycka om EU.
– Jag utbildar både lärare och elever om hur EU fungerar. Var och en får tycka precis hur de vill men de skall veta varför de tycker det, säger hon och berättar att i början av nästa år kommer hon hålla lektioner där eleverna, via internet, får koppla upp sig med någon europeisk skola för att utbyta åsikter och erfarenheter.
– Det viktigaste jag lärde mig i Bryssel var nog hur nödvändigt det är att ha kontakter och nätverk med människor.
Johnny Nystedt som driver Johnnys Fik på skolan är synnerligen populär bland både lärare och elever. Foto: Erika Mikaelsson

Det är det som rektor Christina Andersson också har som sin vision. Att skolan och eleverna skall utvecklas, våga prova nya saker, nya idéer. En sådan är ”Skola på riktigt”.
– Det handlar om att få in verkligheten i skolan på ett individanpassat sätt. Jag önskar också att vi kan bli ännu mer internationella. Därför kopplar vi ihop undervisningen till exempel med Världscupen i Skidskytte som går här, berättar Christina Andersson.
Den 4-5 december har eleverna på Fjällgymnasiet bjudit in alla elever i länet, 200 har tackat ja, för att prova på skidor med mera.
– Glöm inte att berätta att vi går på Fjällgymnasiet också för att här finns Johnnys Fik, ropar eleverna och vinkar till Johnny Nystedt, som jobbat på skolan sedan start. Han har ”happy hour” varje morgon då han erbjuder en ordentlig frukost med hembakat för 10 kronor, för de som inte hann äta hemma just den dagen.
– Här kommer jag att vara tills de lyfter ut mig, ler Johnny och plockar ut ännu en plåt ur ugnen med doftande kakor.
ERIKA MIKAELSSON