FRÖSÖN (JT) Han skulle med lätthet välja livet som eremit på en fjälltopp före livet i en storstad om han tvingades välja. Möt fotografen Göran Strand eller Astrofotografen som är hans alter-ego på sociala medier.
Inne i arbetslokalen på Hornsgatan på Frösön, som han delar med sin fru Emelie som är copywriter, andas det lugn och harmoni. De som delar allt annat i livet delar även sedan i augusti ifjol gemensam lokal. Görans fotointresse vaknade redan 1990 men först efter att ha jobbat i många år som programvaruingenjör vågade han 2012 säga upp sig för att satsa på en karriär som fotograf.
– Det var kanske i dummaste laget att lämna IT-branschen då den var som mest lukrativ men glädjen över att få jobba med det jag älskar mest övervann tvivlen, säger Göran Strand
De senaste åren har verksamheten också vuxit och han kombinerar sitt nattfotograferande av norrsken och rymden med föreläsningar och traditionella frilansuppdrag. Göran är just hemkommen efter en resa till Amsterdam där han fotade en skridskoåkningstävling.
– På mina arbetsresor ser jag massor av olika delar av världen men vyerna här hemma är svåra att hitta någon annanstans, jag kan inte tänka mig att bo på någon annan plats än här.
Det är också hans norrskensbilder med Jämtland som fond som gjort honom väldigt känd i vissa kretsar. Sedan det berömda bildspelet i Rådhussalen under Vinterfestivalen 2012 har hans skara följare vuxit konstant. Just nu har han över 40 000 följare på sociala medier och många är de kommentarer som berättar att de lärt sig något nytt av Görans bilder.
– Just det är en drivkraft jag har, jag vill gärna lära andra hur coolt och existentiellt intressant det här med astronomi är. Under mina föreläsningar får jag möta alla samhällsskikt och jag går verkligen igång på att dela med mig av min kunskap. Det spelar ingen roll om det är en fotomässa i Oslo eller min sons skolklass. Hade jag inte blivit fotograf hade matematiklärare legat nära till hands, fortsätter han.
Vad är framtidsdrömmarna då?
– Jag har det fantastiskt bra som det är just nu, jag gör det jag vill och är nöjd med det men i dagens samhälle är det nästan tabu att vara nöjd, man ska hela tiden sträva efter mer, säger Göran.
– Jag skulle dock gärna ha ett eller flera lite längre och större projekt kring mitt nattfotograferande men annars är jag just nu på rätt tid och rätt plats.
Det är också nyckeln för en riktigt bra fotograf, att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Denna vinter har dock inte varit någon höjdare för nattliga uppdrag. Allt snöande har gjort att norrskenen lyst med sin frånvaro, bara två gånger har Göran fotat norrsken denna vinter.
– Det kanske ändå är bra, för jag försöker hålla ett lugnare arbetstempo nu än tidigare. Folk förväntar sig också mer av mig nu, då kan de lika gärna få vänta några dagar på att jag gör färdigt en bild som jag är riktigt nöjd med, som en bildkonstnär jobbar, säger han och ler.
Utanför lokalen faller mer snö och när vi tar bilderna till reportaget får jag fler nyttiga fototips av Göran, just som den pedagog han också är.
TEXT OCH FOTO
MARTIN JOHANSSON