HALLEN (JT). I området längst bort i öster där Åre kommun gränsar till Berg och där Oviksmassivet utgör den naturliga gränsen mot söder finns några byar som trotsar allt om glesbygdens förgängelse. Myckelåsen, Storåsen, Getåsen och Välje har på några få år fördubblat befolkningen genom unga återvändare som satsat på att bilda familj, utveckla företag och bygga sin framtid just här.
Totalt i hela området har det landat mellan 60-70 miljoner i företagssatsningar och byggen. Barnen ökar i antal och som tidigare i historien kan de snart fylla en skolbuss alldeles på egen hand. Redan idag står de för halva barngruppen på Månsåsens förskola.
Patrik Agerberg och Mikael Eriksson sade för sex år sedan upp sina jobb som utvecklare inom bil och flygindustrin och återvände hem till Jämtland för att överta morbrödernas gårdar i Myckelåsen. Idag driver de ekologisk köttproduktion med 200 dikor i en helt ny anläggning. De jobbar efter utvecklade styrsystem med klara mål och medvetna strategier. Det gäller såväl tillväxtutveckling på djuren, utfodring, avel, växtodling som slutprodukten till kund.
De återtar köttet efter slakt till förädling och har egen försäljning av köttlådor, korv och andra charkdetaljer.
Ett annat exempel på medveten strategi gäller markberedningen för växtodlingen. Från i år finns en maskin med den senaste tekniken som gör tre maskiners jobb. Harvning, sådd och vältning. Varje steg för utveckling är noga genomtänkt. Efter sex år håller företaget planen och går nu in i en ny utvecklingsfas.
Sven-Erik Larsson på LarsJonsgården i Getåsen driver mjölkproduktion i ny lösdrift med robotanläggning för 82 kor. Han berättar att det tog lång tid och mycket funderande innan han för fyra år sedan bestämde sig för att satsa. Att jobba kvar i den gamla utslitna båsladugården var inte att tänka på. Han hade för många år kvar till pension och en investering var nödvändig.
Efter kontakter med Arla, som siade om ett stabilt bra avräkningspris framöver slog Sven-Erik till. Jobbet på gården har inte blivit mindre men det är annorlunda genom all teknik och inte samma slit som förut. Han har dessutom god hjälp av Sandra Landén, som är heltidsanställd. Strax efter bygget var klart började dock Arlas dramatiska sänkningar av mjölkpriset och livet som mjölkbonde blev tufft.
Mitt emot LarsJonsgården i Getåsen lever Anna Fors Ward och Johan Ward sin dröm i ForsWards Hund & Jakt. Även om företaget är relativt ungt har Anna stor erfarenhet av hundar och har lett hundkurser i 30 år. Hon har jagat sedan barnsben och kom tidigt in i livet med hundar genom sin far, Lennart Olofsson från Hallen, känd gråhundsuppfödare.
Johan Ward säger sig själv vara jaktidiot, har provat på de flesta jaktmetoder och jagar under alla årstider som går. Johan är jakt och fiskeguide samt jaktskytteinstruktör, är fena på styckning och dessutom kock i grunden. Blir därför läckerheter från skog, sjö och fjäll för gästerna.
Företaget har ett brett utbud på kurser från hundkurser, jägarexamen till skytteutbildning och guidade jakter. Efter starten 2008 byggdes en kursgård där de nu har fullt upp med att ta emot kursdeltagare och jaktgäster från hela Sverige. Framtiden ser ljus ut för ForsWards och om planerna går i lås står också ett viltslakteri snart på plats.
Marlene Ljungdahl på Välje getgård har JT berättat om tidigare i gratistidningen. Hon ingår också i det minikluster av företag som satsat och har, förutom sina 80 getter, framtidsfokus på turridning och gårdsbutik.
Jessica och John-Erik Lidenfeldt i Storåsen är uppväxta i varsin ände på skogen men upptäckte inte varandra förrän de blev arbetskamrater på Nordlock i Halabacken. John-Erik som konstruktör och Jessica som ekonom men tiden som anställda är över.
–Vill man för mycket och har varit på samma ställe för länge är det dags att göra något annat. Något eget, säger de båda två.
För brödfödan startade Jessica företaget JL-Kontorstjänst och John-Erik Storåsen Entreprenad. Jessica har olika administrativa uppdrag och basen i John-Eriks firma är en medelstor grävare. Men båda brinner för något helt annat. Jessica har startat Storåsens blommor och design. Hon är utbildad trädgårdsdesigner och allt som har med det att göra är hennes passion.
–När det gäller blommor och trädgård vill jag vara det självklara valet, beskriver Jessica sin vision.
John-Erik är tekniknörden i familjen. En riktig uppfinnarjocke och innovatör. Han tycker det finns för lite fabriker på den här sidan Storsjön och har därför planer på en liten tillverkningsindustri i Storåsen. Han ser bioenergi som basenergi tillsammans med sol, vind och vatten för framtiden. Har därför kontakt med Almi för att utveckla kompletta helautomatiska flispannor och även moderna flistuggar för att skörda veden i skogen. John-Erik ser utvecklingspotential i allt.
–Jag kan inte ens gå på restaurang utan att fundera på hur besticken kunde gjorts bättre, säger han och skrattar.
Håkan Toresson
Reporter