ÅRE (JT). Många ryska turister besökte Åre under jul- och nyårshelgerna. Trots att värdet på rubeln halverats senaste året verkar det inte avskräcka de ryska skidturisterna! Några affärsidkare i Åre berättar till och med om fler ryska kunder än under tidigare år.
Carin Broström äger Carins Krog i Björnen.
–Jag tycker att det känns som om det är fler ryska gäster än förra året, säger hon.
I backen träffar vi Evgenij Golovkin och Anna Markova från Magnitogorsk. De är i Åre för fjärde året i rad. De har hela familjen med sig och bor på Holiday Club. När vi intervjuar dem är barnen i backen och åker. Magnitogorsk ligger vid Ural och gränsar till Sibirien och för att komma till Åre får de först flyga två timmar till Moskva, sedan 2,5 timmar till Stockholm innan de kan borda planet till Åre.
–Vi gillar Åre för här kan vi kombinera skidåkningen med så mycket annat som simma och bada och t.ex. bowling, berättar Anna Markova.
–Det här är enda gången om året som hela familjen åker tillsammans någonstans och gör allt gemensamt, konstaterar Evgenij.
På Skistar berättar man att årets jul- och nyårshelg ser ut att bli den bästa genom tiderna. Björn Boström är marknadschef på Skistar.
–De ryska gästerna står för ca 40 procent av bokningarna i vårt system, veckan efter nyår, berättar han.
Maksim Malahov och dottern Alexandra har åkt från St. Petersburg. Den resan har gått med bil genom Finland via Haparanda. En rutt som de flesta från St. Petersburg tar som kommer med bil.
–Vi är här för första gången. Det är vänner som rekommenderat Åre. Det är mycket vackert, många liftar och nedfarter, konstaterar Maksim.
Det är många ryskregistrerade bilar i Åre, de flesta kommer från St. Petersburg. Men man har också gäster från andra länder än Ryssland.
Vi stöter ihop med Valev-Elviz Loit med dottern Alis-Katrin från Estland.
-Vi är första gången i Åre och jag är imponerad över hur många backar det är här och hur bra skidåkningen är, berättar han.
–Jag gillar att åka skidor, jag har lärt mig här, skrattar Alis-Katrin. Familjen är här tillsammans med tre andra familjer från Estland.