FYRÅS (JT) Färdas man på E 45:an norrifrån passeras Fyrås Trä – ett 22 hektar stort område med virkesupplag, färdigimpregnerade stolpar och stockar av varierande slag som väntar på leverans.
Transporter går till de nordiska länderna och övriga Europa. Efter finanskrisen 2008 avstannade handeln med de sydeuropeiska länderna Spanien, Italien och Portugal.
Ägarna planerar nu i vår att utöka sin marknad mot Asien. – Det handlar om att hitta nya marknader, säger Anders Pålsson, vd sedan sju år tillbaka. Företaget har växt stadigt alltsedan starten 1985, då det grundades av Paul Pålsson och Åke Matsson. Vid starten handlade det om tillverkning av vandringsstolpar till fjällvärlden. Ägare är fortfarande familjerna Pålsson och Mattsson. Paul Pålsson, en av grundarna, är 80 år men syns fortfarande då och då på jobbet. Från familjen Mattsson finns Erik Mattsson i företaget som säljare. – Jag brukar säga att vd betyder ”Värsta Drängen”, säger han. – Man får göra allting, så är det att leda ett företag. Att se till att det är nöjda kunder, få ihop leveranserna, skaffa råvaror.
Jag har varit här som lillgrabb och lärt mig, men i många år arbetade jag som officer. Jag har stor glädje av min ledarskapsutbildning från det militära. Fyrås Trä tillhör nu ett av de större företagen i kommunen och noterar en omsättning på 90 miljoner kronor. Vinsten uppgår till ca sju miljoner kronor. En omsättning som ökar år efter år.
I sortimentet finns flera hundra olika produkter. Variationen på stolpar och stockar verkar oändlig. Upplysningsvis är det så att en stolpe har spets, en stock är plan i topp och ändar. – Omsättningen ökar hela tiden och vi måste förmodligen annonsera efter folk igen. Just nu har vi 34 anställda.
Bakom staketet vid 45:an omsätts varje år 55 000 kubikmeter virke. Timmerbilarna kommer i strid ström och väger in och mäter virkeslasten i ett automatiserat kamerasystem. Sortering sker i längder och dimensioner, det svarvas och så blir det till slut stängsel till häst- och kohagar, stockar till stenkistor, vandringsstolpar, telefonstolpar. Fyrås Trä är också underleverantörer till Trafikverket. Just nu ska en leverans gå iväg till norska vägverket. Produktionen är i gång året runt. I ett helt slutet system blir träet sedan impregnerat, där impregneringen står under tillsyn av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP).
Anders Pålsson funderar över hur det kan bli framöver. – Trä är miljöneutralt. Det blir allt färre bönder, men vi måste ha jordbruk i framtiden också. Stolpar kommer att behövas. Dessutom har varje nytt hus alltid någon stolpe. Vårt virke kan användas till mycket. Vi har också byggt ett hus helt av impregnerat virke, behöver inte målas! Det har stått i 13 år nu. – Vi har breddat verksamheten och har nu ett åkeri med tre lastbilar som levererar flis till värmeverk. Åtta procent av omsättningen handlar om flis, men det har aldrig sålts så mycket impregnerat som nu. Fyrås Trä legoimpregnerar även cirka 15.000 kubikmeter sågat och hyvlat virke varje år för andra producenter. – Det byggs mycket verandor och uteplatser, konstaterar Anders.
INGER KRAFT ETZLER TEXT OCH FOTO
**********
Läs mer i Jämtlands Tidning endst 650 kr per år (52 nummer) du får unika lokala nyheter väl paketerat och enkelt sammanfattade, du får också personliga reportage av våra lokala reportrar som finns runt om i länet. Ring 072-5506601 eller skicka ett mejl till prenumeration@jamtlandstidning.se