FUNÄSDALEN(JT) Drömmen gick i uppfyllelse för Andrea. För lite drygt ett år sedan startade hon med hjälp av en bagare Nya Jonssons Konditori och Bageri i Funäsdalen. Nu är de sex medarbetare.
–Det har gått väldigt bra. Jag visste att vi skulle få leverera till andra fik och restauranger i trakten men att mitt eget fik skulle bli en succé vågade jag inte drömma om, Andrea ler ödmjukt när hon berättar om sina framgångar.
Fiket, på Rörosvägen 10, är modernt inrett med en hel del detaljer från 50 och 60-talen.
–Min gammelmorfar, Bagar Erik, byggde huset och drev Jonssons Konditori och Bageri mellan 1951 och 1967 och exakt 50 år senare slog jag upp portarna igen.
Andreas entreprenörsbana startade under gymnasietiden med ett UF-företag som levererade tårtor av alla de slag.
–Ju mer speciella tårtor desto roligare att försöka göra kunderna nöjda, både då och nu, säger hon med ett leende. Direkt efter gymnasiet startade hon sin enskilda firma, Funäsdalens tårtdesign. Samma höst åkte Andrea till Stockholm där hon utbildade sig till konditor. Turen var med henne och hon fick en riktigt bra praktikplats, Tössebageriet på Östermalm.
–Där lärde jag mig massor och det var då jag förstod att detta är min grej ler Andrea.
Via jobb på Gotland och Röros återvände hon till Funäsdalen och drömmen om ett eget bageri hade växt sig starkare.
Hela tiden hade hon siktet inställt på att hitta större lokaler för bageriverksamhet och gärna med plats för ett fik i trakten. Dock fanns det inga lokaler som passade men sommaren 2017 fick hon veta att gammelmorfars hus var ledigt.
Med hjälp av familj och vänner renoverades och byggdes lokalerna om under två och en halv månad hösten 2017.
–Vi skulle ha öppnat till lucia, allt var klart men det fattades en restnoterad kassaapparat suckar hon men skiner upp och fortsätter.
–Dan före dan före dopparedan hade vi invigning och det kom riktigt mycket folk och vi sålde slut på allt vi bakat till jul.
Redan efter en månad insåg hon att det var läge att anställa ytterligare en medarbetare. I dagsläget är de sex personer under högsäsongerna, sommar och vinterloven, då jobbar teamet för högtryck.
I oktober 2018 blev Andrea tilldelad Guldstjärnan som årets serviceperson i Härjedalen.
-–Jag blev helt klart förvånad men väldigt glad. Jag var också nominerad till årets unga företagare på Guldgalan i höstas men det priset gick till Tonys pizzeria i Vemdalen. Det gjorde inte något, huvudsaken att priset kom till Härjedalen, konstaterar hon med stolt stämma.
I julas firades ettårsjubileet med tårta och trubadur som underhöll.
På min fråga om och hur hon kommer att expandera drar hon lite på svaret.
–Vi skulle kunna bygga om övervåningen men där bor det ju folk. Men bageridelen, som man ser in i från gatan, skulle ju lika gärna kunna vara i ett annat hus. Men kondiset är här för att stanna, det har jag lovat gammelmorfar Erik.
TEXT OCH BILD
JOHANNES ADOLFSSON