intäkterna minskar nu när gränsen stängts
Vauldalen/Funäsdalen (JT) Hotellägare tappar miljoner i intäkter, butiker har redan förlorat hela 85 procent av omsättningen. Svenska läkare stoppas av militär vid norska gränsen. Effekterna av coronaviruset är tydliga i västra Härjedalen.
För drygt en vecka sedan stängdes gränserna mellan Sverige och Norge. Dygnet runt stoppas alla som vill korsa gränsen av polis och militär vid Vauldalens tullstation.
– Det stämmer. Det är endast de som arbetspendlar samt varubilar som får passera, säger Politibetjent Hilde Håkonsund.
När vi träffar henne står hon i kallblåst och snöyra. Fyra poliser samt åtta från militären kontrollerar att ingen tar sig över gränsen. Bilar och annan trafik lyste med sin frånvaro.
– De första dagarna efter det att Norge införde restriktionerna var det många som ville komma över. Men de fick vända hemåt. Oavsett från vilket land de kom ifrån, säger Hilde.
Nu är det lugnare än lugnt. Manskapet som kontrollerar trafiken vid gränsen uppger att det nu rör sig om en bil i timmen. Ibland mindre.
– Tror att alla nu förstått vad som gäller. Själv bor jag i Röros och där är allt stängt. Lite kusligt men det är bara att hoppas att allt ska bli som vanligt igen.
Plötsligt dyker det upp en mörk bil från svenska sidan. Det var varken en pendlare eller varutransport. Här skulle det krävas en bra förklaring innan fordonet släpptes vidare. Bakom ratten satt Michael Johansson från Sundsvall. Han förklarade att han skulle till Röros och börja ett nytt jobb. Lät inte så övertygande tyckte militären och krävde både arbetsbevis och anställningsintyg. De fick en bunt papper och gick in i stugvärmen för att ringa och kolla uppgifterna.
– Det var kanske lite dålig timing att börja jobba nu i coronatider. Men det var bestämt för länge sedan, sa Michael.
Var ska du börja arbeta?
– Jag är läkare så jag är på väg till sjukhuset i Röros för att börja en tjänst där.
När polis och militär kollat hans uppgifter fick han gasa vidare.
På Bybua i Tänndalen har de märkt stoppet vid gränsen tydligt.
–Vi har tappat ungefär 85-90 procent i försäljning. Vi riktar in oss just på gränshandeln så det är inte så konstigt. Vi klarar oss men det är synd om alla skidanläggningar och hotell, säger Johan Larsson som i de här dagarna har det lugnt i butiken.
I liftar och backar är det ganska tomt på folk. Men i måndags snurrade de på som vanligt. Men afterski och andra evenemang har de flesta stängt
På 20-årsjubilerande Eriksgården basar Magnus Ruhedorfer. Han ser miljoner kronor i intäkter som går förlorade.
– Det är illa, först avbokade de utländska gästerna, sen kom företagen med sina avbokningar och nu börjar även vanliga semesterfirare att säga nej. Hittills har vi tappat en miljon konor och skulle det här hålla i sig över påsken blir det en miljon till, säger Magnus Ruhedorfer.
Klarar ni en sådan smäll?
– Det positiva är att vi före coronahistorien gjorde ett resultat som var all time high. Så vi klarar oss, åtminstone det här året.
Ted Wengler, VD Funäsdalens Berg&Hotell, upplever det hela på samma sätt. En säsong som gick mot ett resultat med all time high förvandlades till ett helt annat scenario. Det handlat om miljontals kronor i förlorade intäkter. Skidförbundet bokade tidigt av allt när det gäller tävlingar och läger. Norrmännen kan inte komma och avbokningar sker från både från företag och privatpersoner
– Med tre restauranger och en skidanläggning drabbas vi hårt. Det handlar om stora pengar där framförallt skidanläggningen är dyr att drifta. Jag känner oro, inte bara för oss utan även för alla mindre företag som drabbas, säger Ted Wengler.
Håkan Persson
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)