Med allt från oxfilé till prinskorv

ÄNGE (JT) När Änge Chark för två år sedan såldes trodde många att det skulle innebära slutet för den anrika verksamhet som funnits i Offerdal sedan 1934. Nu satsas det mer än någonsin med utbyggnad och nya produkter och de räknar med nyanställningar under nästa år.
När Nyhléns & Hugosons chark AB köpte Änge Chark så var det många som trodde att verksamheten skulle flyttas från Offerdal. Försäljningen berodde på att ägarna såg att det skulle bli svårare och svårare att få tag i råvaror. Att tillhöra en stor koncern skulle göra det lättare. Nu har man utökat sortimentet med flera köttprodukter som entrecôte, högrev och oxfilé och allt kommer från bönder i länet.
– I mars var vi på en nötköpsträff i Östersund och vi berättade om våra planer och där och då var det ett tiotal bönder som visade intresse att leverera kött till oss. Nu har det ökat och jag tror att idag är det över 20 köttproducenter från länet som är intresserade, berättar Daniel Kock som är platschef på Änge Chark.
Nyhléns & Hugosons chark AB har egna gårdar och har också kontrakt med leverantörer av kött i Jämtland. Det öppnar för möjligheten för Änge Chark att utöka sin verksamhet. Köttet finstyckas och paketeras i Änge.
– Allt kött kommer från Jämtland. Bland annat har Roger Jonsson i Kaxås varit en av de första som levererade till oss. Vi vill ha gårdar som har bra och jämt kvalité, säger Daniel.
Nu planeras det för en utbyggnad av lokalerna i Änge. Det behövs större kylutrymmen och en ny packmaskin.
– Det är den största enskilda investeringen i Änge Charks historia. Utbyggnaden beräknas att kosta fem miljoner kronor och det innebär att verksamheten inte kommer att flytta från Änge, säger Daniel.
Utbyggnaden ska vara klar till sommaren och en av de stora nyheterna på produktsidan blir köttfärs. En produkt som Daniel Kock tror starkt på. Första paketen köttfärs från charken kommer att levereras till butik under hösten 2020.
– Jag ångrar inte en sekund att vi för två år sedan sålde företaget. Om vi inte har gjort det hade det blivit svårt att fortsätta verksamheten. Årets resultat är det bästa någonsin under företagets historia, berättar Daniel.
Änge chark har idag sju anställda och tar in extra personal till julen. När utbyggnaden är klar är det tänkt att 1–3 personer kommer att nyanställas om försäljningen utvecklas i den takt som den nu har. Julförsäljningen är en stor del av företagets omsättning.
– Vi tillverkar 40 tusen julkorvar, 25 ton julskinka och handknyter 6 ton prinskorvar, det är full fart nu, säger Daniel.
KJELL-ERIK JONASSON