Föräldrakooperativet Ö-barna stängs i augusti

NORDERÖN (JT) Sedan mer än 30 år drivs förskolan Ö-barna på Norderön som ett föräldrakooperativ. Men i augusti är det slut med det. Förskolan kommer att stängas, om inte något oförutsett inträffar. Barngruppen blir helt enkelt för liten.
Detta beslutades vid ett årsmöte i förra veckan. Ann-Mari Papp är invald i den den nya, men ej ännu konstituerade styrelsen. Hon är bosatt i Orrviken, har en liten son på förskolan och är den som avslöjar den tråkiga nyheten:
– Vi hoppas förstås in i det längsta på att något ska hända under våren. Om det inte gör det, läggs förskolan ned i augusti. Det hade bara blivit fem barn kvar i höst, och det är helt enkelt för lite.
För familjen Papp, som är bosatt i Orrviken, blir i så fall Orrvikens förskola det närmaste för sonen Charlie.
– Alla är förstås ledsna över det som händer. Men nu är ett beslut taget och det är förstås bra för personalen att veta det.
Föräldrakooperativet Ö-barna håller till i Norderö gamla skola. Sammanlagt handlar det om fyra anställda som drabbas. En av dem har varit med sedan starten för 30 år sedan. Man har på olika sätt försökt förändra situationen, bland annat hölls ett Öppet Hus i februari. Idén att hyra ut en del av övervåningen till kontorshotell lanserades också.
Just nu går det bara ett tiotal barn där, i en gemensam förskoleavdelning, men omkring hälften försvinner alltså till förskoleklass i höst. Som mest har det gått upp mot 20 barn gått på förskolan och 2014 blev de Östersunds kommuns första kravcertifierade förskola.
LOTTE MJÖBERG
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)