Stolpfabriken i Kälarne levererade för 31 miljoner

KÄLARNE (JT) Många företag går på knäna i spåren av covid-19 – men långt ifrån alla. Stolpfabriken Octowood i Kälarne slog försäljningsrekord i mars.
– Vi levererade för 31 miljoner kronor. Men vi måste hålla oss ödmjuka. Alla kommer att drabbas av det här, det är bara en fråga om när, säger Leif Berglund, vd.
Octowood är en viktig arbetsgivare i Bräcke kommun med ett 50-tal anställda. Nu har företaget gått in i något som går att likna vid ett stabsläge.
– Vi är förstås rädda för att vi ska få personal som blir sjuka. Därför har vi stängt kontoret, och så växlar vi så att vi alltid har någon hemma i reserv. Men än så länge har vi en normal sjukfrånvaro, så det ser bra ut, säger Leif Berglund och berömmer de anställda:
– Alla har hanterat det här på ett mycket ansvarsfullt sätt.
Covid-19 har på många håll i länet inneburit ett tvärstopp för företagen. Men Octowood har istället haft sin mest framgångsrika period någonsin.
– I mars så hade vi all time high på utleveranser. Vi har aldrig skickat ut så mycket varor tidigare. Och orderläget ser fortsatt väldigt bra ut, säger Leif Berglund, men lägger också in en brasklapp:

Coronasmitta slår hårt mot många företag i länet – men inte alla. Octowood slog försäljningsrekord i mars och levererade stolpar för 31 miljoner kronor. Foto: Patrick Sjöö

– Oron hänger över en, och den är befogad när vi ser vad som händer i samhället. Ingen kommer att gå opåverkad av det här. Just nu köper vi så lite vi kan för att hålla i slantarna. Det är likviditeten som kommer att avgöra vilka företag som klarar det här, och många kommer inte att göra det.
Hur ser det ut för era underleverantörer?
– Det är ingen påverkan vad vi ser i de analyser vi har gjort nu. Det viktigaste är råvaran och där har vi vårt eget råvarubolag.
Leif Berglund återkommer dock till vikten av att “behålla en ödmjukhet”.
– Det måste du. Vi kommer att få en släng av grötsleven också. Oavsett vad vi gör så kommer det här att innebära att folk inte köper varor i samma utsträckning, och det drabbar alla. Det är också så att vi här i Kälarne exporterar 70 procent av det vi producerar, så oavsett vad vi gör här så är vi beroende av hur andra länder agerar.
Leif Berglund anser att Sverige hittills har hanterat krisen på ett smart sätt.
– Jämfört med resten av världen så tycker jag att Sverige har agerat måttligt men effektivt. Myndigheterna har gjort kloka avvägningar och inte stängt ner bara för att andra gör det.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)