”Ger extrakostnader”
JÄRPEN (JT) För några år sedan började vägarna i Åre-området att saltas och det har fått stora negativa konsekvenser, enligt personal och kunder på Däckservice Järpen.
JT träffar Tommy Svedberg på hans arbetsplats Däckservice Järpen, samt flera kunder som möter upp. Företaget har 11 hyrbilar och de sköter även däckbyte samt bärgning och plåtarbeten. Tommy har över 30 års arbete i branschen och har sett en oroväckande utveckling med det nya vägsaltet:
– Förut, som det har varit innan de började salta E14 så räckte det nästan att spola av bilarna, så var de ju rena. Det var samma med spolarvätska, vi behövde nästan aldrig fylla spolarvätska i bilarna. Men nu, det räcker med att de har gått in till Östersund fram och tillbaka, så måste vi både avfetta bilarna och ofta fylla på 3-4 liter spolarvätska i varje bil. Och blir det några gånger per dag och så är det 11 bilar som hela tiden ska tvättas, det går ju åt snuskiga mängder avfettning som rinner rätt ut. Det finns ju oljeavskiljare i huset här, men jag menar någonstans så är det ju inte bra för miljön. det kan man ju räkna ut.
Tommy ser även att bilarna påverkas negativt av vägsaltet, det blir extra tydligt när det ska bytas till sommar- eller vinterdäck:
– Förut var det i stort sett bara att plocka av däcken från bilarna. Nu måste vi i stort sett slå lös dem från bilarna för att de ärgar fast på bilen. Plus att vi ser avsevärt mycket mer rost i både bromsar och hjulupphängning.
Hur skulle du vilja ha väghållningen istället?
– Att man som förut använder sig av plogbilar som går när det snöar, och blir det ojämnt så använder man sig av väghyvel eller möjligen kör med underbettet på lastbilarna så man jämnar till vägbanan, när det har blivit spårigt. Och så sanda, helt enkelt, när det blir halt. Det är ju inte svårare än så.
Tommy tror att det ligger ekonomiska motiv bakom användandet av vägsalt, men bilägarna blir drabbade.
Tror du att det blir ökade kostnader för bilägare med vägsaltet?
– Ja, det är klart det blir. För jag menar, vi ser bara hur mycket avfettning vi gör av med nu och spolarvätska, det blir en fördyrning, säger Tommy och tillägger att bilarna inte mår bra av att dränkas i salt.
Bromsbelägg, har du märkt att de går åt?
– Det är mest bromsskivor som far illa och så far bromsbeläggen när de blir rostiga.
Tommy ser även andra negativa konsekvenser för miljön med vägsalt. Det saltas till Sta väster om Duved, men två kilometer väster om Sta finns den branta Rännbergsbacken. Här finns en brist på planering, eftersom saltet inte hinner gå ur däcken innan bilarna kommer fram till Rännbergsbacken. Enda sättet att undvika halka är därför att spola av däcken med diesel eller avfettningsmedel. Dessa vätskor rinner sedan ut i naturen och i värsta fall finns någon vattentäkt i närheten.
Andra nackdelar är att djur dras till vägsaltet, som även begränsar sikten dels genom att det är svårare att lysa upp en svart väg än en vit och genom att saltet stänker upp över lamporna. Kombinerat med sämre väghållning kan detta bli fatalt för både människa och djur.
Även för Åres varumärke som vinterort tror Tommy att vägsaltet är negativt:
– När du kommer förbi Östersund och kör inemot Norge här så vill du väl ha vinterväg, vit väg och vinter. Så vill man väl inte ha en svart, sliskig väg att åka på som är full med salt, det känns ju inte vintrigt direkt.
Utanför servicehallen står Robin Jonsson som är bärgare på Assistancekåren. Han bekräftar uppgifterna om de negativa konsekvenserna av vägsaltet:
– Det är ett helvete. Både underhåll på bilar och allting blir ju mycket mer. Vi får tvätta dem betydligt oftare nu, ibland flera gånger om dagen. Och sedan, förra bilen vi hade den hade varit rostfri sedan vi skaffade den. Sedan, när de började salta, då har den börjat rosta på en gång.
Får ni också avfetta allt med avfettningsmedel?
– Ja, det får vi göra.
– Det går ju åt mer spolarvätska än bränsle också, tillägger han.
TORBJÖRN ARONSSON
Läs allt från senaste numret online här (OBS! Kräver inloggning)