Föllinge(JT) June Ekelin, 88 år från Föllinge firade i höst ett jubileum som få människor – allra helst kvinnor – får vara med om att fira. Det var nämligen 70 år sedan hon tog körkort. Högtidsdagen firade hon med smörgåstårta tillsammans med barn och barnbarn.
– Det enda jag önskade mig när jag fyllde 18 var att få ta körkort, berättar June. Och då hade jag turen att ha en snäll pappa, han var polis i Föllinge och övningskörde med mig.
Den 20 augusti 1946, efter tre dagar teori och uppkörning kom June Ekelin hem med sitt efterlängtade körkort. En obeskrivlig känsla;
– Jag trodde knappt att det var sant, minns June som inte bara var ensam tjej om att ta körkort utan också en av få ungdomar.
– Det var mest gubbar på den tiden, berättar hon. Och hon minns hur stolt hon var då hon fick låna sin pappas bil, en Ford Junior Z511, och köra runt med.
”Varför ske stårscha kostes på, hu ske ju bäre gift se” var ett vanligt synsätt då, både när June tog körkort och då hon tog studentexamen och studerade vidare på farmaceutiska institutet. Men June visade att det var möjligt att både göra karriär och hitta kärleken. Hon och hennes livskamrat Lennart gifte sig 1953 i Frösö Kyrka, men flyttade så småningom söderut när June fick arbete i Huddinge. De sista yrkesverksamma åren arbetade hon som apotekschef i Skåne.
– Vi delade alltid på ansvaret, min man och jag, säger June. Vi körde halva sträckan var.
June Ekelin kör fortfarande bil, och åker regelbundet upp till Föllinge där hon har kvar sitt föräldrahem. Numera brukar hon dela upp sträckan mellan Löderup i Skåne och Föllinge i tre etapper, och hon har införskaffat en ny bil, en automat med panoramaglastak.
– Det är en stor frihet att få köra själv, och få ha på radion hur högt jag vill, säger June. Eftersom hon med åren fått lite problem med hörseln är det viktigt att bilen har bra ljud. Och handsfree är en bra funktion, tycker hon. Däremot är det inte lika lätt att meka med nyare bilar.
– Förr i världen kunde jag laga vissa saker själv, säger June och berättar om när hon och hennes man fick punktering i Stockholm.
– Nu vill jag se om jag kan byta ett däck, sa June till sin man och han fick sedan stå en bit bort på trottoaren och ge henne instruktioner. Folk såg väldigt förvånade ut, skrattar hon.
IDA KARLSSON