Fantastisk år för Fjällkonditoriet i Myrviken

OVIKEN(JT) – Det har varit helt fantastiskt och spännande. Det sägerYlva och Björn Forsanker när de summerar sitt första år med Fjällkonditoriet i Oviken.
Nyligen hade de ettårsjubileum och fick många grattis från ortsbefolkningen.
Paret Forsanker funderade nog mer än en gång över vad de hade gjort när de hade slutat sina båda tidigare jobb, flyttat med sina tre små barn, nu 2, 5 och 6 år och satsat på ett eget konditori i glesbygden.
Men de har klarat allt strålande hittills utan en enda krona i bidrag. Även om det förstås varit tufft att klara det berömda livspusslet och mycket arbete.
–Jag har alltid jobbat som konditor och varit min egen men nu skulle den här satsningen försörja oss båda och barnen och det har gått över förväntan, faktiskt väldigt bra, säger Ylva Forsanker som berättar att förutom att de båda jobbar mer än heltid, har de också en anställd plus helgpersonal och fler anställda skall det bli.
–Vi vill ju att Fjällkonditoriet ska växa som det besöksmål det redan börjat bli, säger hon och berättar glatt om en dam som kom från Östersund och handlade hos dem och utbrast:
–Är det så här Oviken ser ut, jag har faktiskt aldrig varit här.
För själva Oviken är ju inte så jättestort. Men det verkar inte ha haft så stor betydelse för det är nästan alltid folk i butiken/cafeet när man kommer och skall handla. Dessutom får de ofta beställningar från företag och föreningar i och omkring bygden.
–Det är så roligt att de lokala företagen stöttar oss och vi i vår tur försöker anlita så många av de lokala företagen, snickare, elektriker och andra så mycket vi bara kan. När man bor så här är det extra viktigt att hjälpas åt, säger de båda.
[su_slider source=”media: 4626,4625,4624″]
Turismen har också varit en draghjälp, som Ylva och Björn Forsanker hoppas skall växa ännu mer. För fundamentet är ändå allmänheten.
–Största delen av vår omsättning är försäljning över disk. Vi säljer mycket matbröd förutom våra konditorivaror, säger Ylva som har hand om det senare. Björns ansvar ligger på bullarna och brödet, där ”Fjälltoppen” och ”Ovikenbrödet” toppar försäljningslistan.
–För oss är det jätteviktigt att baka det vi känner för. Här säljs inga halvfabrikat. Att baka och göra allt från grunden tar både tid och energi. Men det får det göra för det är vår grej, säger Ylva Forsanker.
Hon tillägger att de också gärna tar emot baktips och förslag från kunderna. Det kittlar förstås kreativiteten litet extra.
–Vi vill vara det där annorlunda konditoriet som ligger vid porten till fjället och då behöver vi vara öppna och utvecklas hela tiden. Det är bara roligt för det betyder att den ena dagen aldrig är den andra lik, skrattar hon.
De har fått förfrågningar om de vill baka åt andra ställen och leverera men hittills tackat nej. De har bara sina bakverk på ett ställe utanför Oviken, i Östersund, annars får man vackert ta sig till Oviken om man vill smaka på Fjällkonditoriets specialiteter.
–Vi vill hålla det småskaligt. Här massproducerar vi inte, säger Björn Forsanker.
När ni nu har klarat sitt första år så bra. Vad blir då nästa mål?
–Vi har många mål, men de är lite hemliga, ler Ylva Forsanker och avslöjar ändå en nyhet som strax ska lanseras och det är att erbjuda väldigt speciella smörgåsar. Men vad de ska innehålla och hur de skall se ut, det får vi vänta och se.
ERIKA MIKAELSSON