Nyanställer ändå

STRÖMSUND (JT) Vattudalens Fisk är en av de större matfiskodlarna i Sverige. Företaget har liksom andra fiskodlare drabbats hårt av corona, men permitteringar har inte varit aktuellt. Tvärtom har en sommarjobbare och fyra personer nyanställts trots en nedgång i försäljning med 30-40 miljoner. Omsättningen ligger normalt mellan 85 och 110 miljoner årligen beroende på fiskpriserna.
– Visst har coronan drabbat oss också, men det är ingen katastrof. De är en stor ekonomisk påverkan. I början av pandemin var det som förväntat, men efter en tid blev det en rejäl sänkning. Vi har kunnat slakta ändå, människor behöver mat. Försäljningen har återhämtat sig lite grann. Man kan säga att före coronan var priserna sex euro per kilo och den har sjunkit till 3,50 euro. Vi styrs av Norge. Det blir mer fisk på marknaden när Kina som är en stor marknad slutade köpa.  Det är en total katastrof i branschen, men vi är har ändå haft tur eftersom vi är ganska stora och har lite mer att spela mer, men det är många i branschen som inte kommer att överleva, säger Ivari Valli, VD för Vattudalens Fisk.
Företaget slaktar på Åland och hade det besvärligt med frakterna i början av pandemin.
– Det var jättestruligt när den vanliga färjan slutade gå helt och hållet, men så började Finnlink köra och Viking Line har tagit en färja i bruk. Det är alltid krig om färjeplatserna, men vi fick tänka om och det gick. Vi har gjort fyra nyanställningar, medan alla andra har permitteringar. Det blir mer jobb när sånt här händer, måste tänka om i hela systemet. Om allt funkar så blir det fasta jobb i fortsättningen för folk från strömsundstrakten. Vi har räknat med att vi slaktar mest fisk på vintern och våren, och sedan slog det till och vi måste slakta fisk före sommaren så att ny fisk kommer in.
Nu har priserna återhämtat sig lite. Det är många företag som måste stänga dörrarna, men vi måste ändå tänka att vi ser ljuset i tunneln, säger Ivari Valli.
När restauranger köper in mindre fisk går den i stället till förädlare som röker och säljer till butikerna.
Så avslutar Ivari Valli med en uppmaning att Sverige måste börja tänka på egenförsörjningen av mat. Han hänvisar till beslutet från Länsstyrelsen i Västernorrland att Nordic Trout ska slakta 80 000 fiskar. Enligt branschorganisationen Matfiskodlarna kasseras därmed 700 000 matportioner.
Inger Kraft Etzler
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)