KLÄPPE (JT) Ett antal fastighetsägare tecknade avtal om delbetalning när de accepterade fiber från IP-Only. När fibern var installerad nekades de kredit. Nu kräver IP-Only ett antal fastighetsägare på full betalning inom 30 dagar.
Fiberbolaget IP-Only ägnar sig åt skandalösa affärsmetoder. Det anser fastighetsägare i Kläppe som nu vänt sig till Jämtlands Tidning för att varna andra inom Åre kommun som är på väg att beställa fiber av bolaget. IP-Only är den marknadsaktör som fått ensamrätten i Åre kommun att fram till och med 2020 erbjuda bredbandsfiber med statligt stöd till samtliga innevånare. I maj 2016 beställde en rad fastighetsägare i Kläppe fiber av IP-Only till en kostnad av 19 900 kronor per fastighet. På beställningsblanketten fanns olika alternativ för avbetalning. En del såg delbetalning som en framkomlig väg istället för att betala hela beloppet på en gång. En av dem var Monica Olofsson. Men något gick väldigt fel. Det var därför en mycket uppriven Monica som ringde redaktionen för att berätta sin historia. Hon hade inte sovit på flera nätter.
– Jag beställde fiber den 13 maj 2016 med 60 månaders avbetalning och fick en beställningsbekräftelse tre dagar senare. Enligt IP-Onlys egna villkor ska de återkomma till fastighetsägaren senast 6 månader efter beställningsdatum med besked om fiberutbyggnad kommer att ske eller inte men något byggbesked kom aldrig. Kontraktet är bindande i två år och under hela den tiden hörde bolaget varken av sig eller påbörjade något jobb. Ingen information, ingenting. Först i augusti i år, alltså 27 månader efter kontraktsdatum och väl utanför bindningstidens giltighet kom de och började gräva och bara för några veckor sedan var fibern installerad och klar med grön lampa på anslutningsdosan inne i huset.
Det är något i Monicas röst som brister.
-Sedan kom chocken. Jag blev nekad avbetalning. I stället kom en faktura på 30 dagar. I kontraktet hade de skrivit in att om man inte ansågs kreditvärdig så skulle man få en faktura på hela beloppet. Men frågan om avbetalningen trodde jag var klar sedan länge eftersom det gått 2,5 år efter beställningen utan att jag hört något. De hade dessutom grävt och slutfört hela installationen. De borde naturligtvis ha kollat innan de över huvud taget satte grävskopan i backen men bolaget väntade medvetet med kreditprövning till allt var klart och nu förstår jag varför. I kontraktet står att förutsättningen för fiberutbyggnad är att så många som möjligt ansluter sig och hade de gjort kreditprövningen direkt så hade de säkert fått flera avhopp. Nu väntade de med kreditprövningen och satte fast oss ordentligt. Att kliva av kontraktet nu kostar 9 900 kronor. Det är flera här som sitter i samma båt och vi känner oss lurade. Hade vi fått beskedet från början hade vi kunnat börja spara, sökt andra lån eller hoppat av. Nu är det för sent.
Sedan skärper Monica tonläget.
– Om man nu söker en kredit med en månadsbetalning på 500 kronor så betyder det att man inte har 19 900 kronor. Jag har inte en enda betalningsanmärkning men fick ändå ingen förklaring till varför jag vägrades kredit. Sedan förstår jag inte IP-Onlys hantering. Vilket annat företag som helst gör en kreditprövning innan de påbörjar leverans av en tjänst eller en vara. Det är normal rutin. Men inte IP- Only. De gör allt baklänges och verkar vara helt utan affärsmoral, säger Monica Olofsson.
I måndags kontaktade Monica IP-Onlys kundtjänst men fick bara ett arrogant besked att det inte är bolagets problem om hon inte kan få fram pengar och att försäljningsprocessen inte kan inledas förrän fibern är installerad. Efter samtal med kommunens konsumentrådgivare har hon fått rådet att bestrida fakturan för att få prövning av ärendet i reklamationsdomstolen.
TEXT OCH BILD
HÅKAN TORESSON
Vi följer upp! Prenumerera du också!
[vfb id=1]