Friskolorna de stora vinnarna i höst

ÖSTERSUND (JT) Engelska skolans etablering kommer att innebära ökade kostnader för Östersunds kommun. Vinnarna i det scenariot blir alla friskolor som då får ta del av en höjd skolpeng.
– Så är det. På kort sikt så kommer vi att tjäna på det, säger Tommy Lundkvist, rektor för Friggaskolan.
Trycket på Engelska skolan är enormt inför i höst då de ska dra igång sin verksamhet. Bara under informationsträffen i december dök det upp drygt 600 barn och föräldrar.
På sikt räknar skolan också med att 600 elever ska gå i klasserna F till 9. Men redan nu till hösten kommer drygt 290 elever att börja, och det blir bland annat två klasser i sjuan.
Det kommer att innebära att kostnaderna skjuter iväg för Östersunds kommun.
– Det blir en jätteprövning. Det är en betydande storlek av skolpengen som den kommunala huvudmannen tappar redan till hösten när eleverna lämnar, och det kommer att bli omöjligt att parera alla effekter, säger Niklas Daoson (S), oppositionsråd.
Den stora frågan är vilka av kommunens skolor som kommer att tappa flest elever.
– Problemet är att Engelska skolan kommer att ta elever från flera olika skolor, vilket gör att det kommer att uppstå hål överallt, säger Niklas Daoson.
Vinnarna i den här utvecklingen är kommunens samtliga friskolor. Det har att göra med att friskolor har rätt till kommunens genomsnittliga skolpeng. Om kommunens genomsnittskostnad per elev ökar – så måste man också betala extra till alla friskolor.
– Så är det. Vi kommer att tjäna på det på kort sikt. Sedan är det beroende av om kommunen anpassar sin kostym, säger Tommy Lundkvist, rektor på Friggaskolan.

Tommy Lundkvist, rektor på Friggaskolan, är besviken på hur Östersunds kommun har räknat på skolpengen under de senaste åren. “Det är för många misstag som har gjorts. För vår del har det inneburit vi har fått lägga en organisation som varit felaktig. Då har jag fått övertyga min huvudman om att vi kommer att få mer pengar i efterhand”.

Tommy Lundqvist har ända sedan 2016 påtalat för Östersunds kommun att Friggaskolan har fått för lite i skolpeng. Det har att göra med den räknemiss som kommunen har gjort kopplat till skolpengen.
– Det är för många misstag som har gjorts. För vår del har det inneburit vi har fått lägga en organisation som varit felaktig. Då har jag fått övertyga min huvudman om att vi kommer att få mer pengar i efterhand. Men nu har man en duktig tjänsteman i Maria Fjällgren som hade en bra genomgång med oss i veckan. Hon har koll på läget, säger Tommy Lundqvist.
Walldorfskolan är kommunens minsta friskola, belägen på Frösön. Här gör rektor Lisa Edin samma bedömning som Tommy Lundqvist när det gäller konsekvenserna av Engelska skolans etablering.
– Kommunen kommer att få revidera sin budget rejält när Engelska skolan fyller på med elever. Rent ekonomiskt kommer det att bli mer pengar för oss. Men det känns lite cyniskt att se det som en vinst. Jag har svårt att se det så när kommunen får en knöligare tillvaro, säger hon.
Tommy Lundkvist tycker på det stora hela att kommunens system för att fördela ekonomiska resurser är orättvist.
– Det är så många saker som påverkar. Du har till exempel det socioekonomiska indexet som gör en enorm skillnad. Det gör till exempel att Körfältsskolan har 30 000 kronor extra per elev och att Torvallaskolan har en helt annan lärartäthet än Storsjöskolan. Systemet är konstigt och ojämlikt.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)