Torsdag 12 maj hålls en hästföretagardag på Wången. För Eva-Lena Blom blir det första arrangemanget som ny regional samordnare för hästnäringen i Jämtlands län.
– Det känns spännande och roligt, säger Eva-Lena.
Hon är utbildningschef på Wången och har därmed en naturlig förankring både i länets hästnäring och när det gäller dess framtidsfrågor. Dessutom har hon drivit jordbruk sedan hon var 18 år.
Formellt är det Wången som fått samordnaruppdraget av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. Företagardagen anordnas i samarbete mellan dessa två samt LRF Jämtland och LRF Konsult.
– Några inslag är desamma i hela landet. Då handlar det exempelvis om arbetsmiljö och företagarstöd. Till förmiddagens pass har jag bjudit in två lokala inspirationsföretag. Det ena är SG Islandshäst, Sara och Greta som utbildat sig till hippologer här på Wången och nu driver islandshästverksamhet på Sörbygården i Brunflo. Och så är det westernryttaren Jan Persson i Häljesund som tillsammans med sin fru Åsa driver ett familjeföretag med ridhus, lektioner för barn och vuxna, inridning och uppstallning, berättar Eva-Lena.
Fram till maj ligger fokus på det praktiska kring hästföretagardagen. Eva-Lena vill dessutom skapa ett nätverk eller en referensgrupp av lokala hästföretagare för att kunna diskutera och driva gemensamma frågor.
– Vi kommer att hålla kontakt via sociala medier i stor utsträckning, men även göra epostutskick till intresserade i hela länet, förklarar Eva-Lena.
Framöver planerar hon också att boka in möten med Leadergrupper, länsstyrelse-, region- och kommunrepresentanter.
– Jag vill förmedla kunskap till hästföretagare i länet om vilka stöd de kan söka och vilken hjälp som finns att få till företagsutveckling, säger Eva-Lena.
Det är svårt att få fram statistik över hästföretagande, men Jordbruksverket har i ett antal rapporter analyserat uppgifter från SCB, LRF, rasföreningar och andra källor.
Uppskattningsvis finns det i länet cirka 8500 hästar, vilket med god marginal gör länet till det tredje hästtätaste i Sverige. Bara Gotland och Blekinge har fler hästar per invånare. LRF uppgav 2003 att det kostar ungefär 40 000 kronor per år att försörja en stor häst, eventuell tävlingsverksamhet oräknad. Det skulle innebära ett värde på 340 miljoner kronor per år för basvaror som foder, strö, hovslagare och veterinär. Många hästar används i tävlings- och näringsverksamhet så den totala omsättningen är betydligt högre. Hästnäringen har därför stor betydelse både ekonomiskt, socialt och historiskt i länet.
Eva-Lena har en stark ambition att öka utbytet mellan olika grupperingar: trav, ryttare, bruks, skolor, uppfödare och serviceföretag, för att gynna varandra och utveckla näringen.
– Det är ett sådant uppdrag som skulle kunna bli hur stort som helst, men jag ska försöka hålla det på lagom nivå, säger Eva-Lena Blom.