BERG (JT) Jämtlands Tidnings öppnande av lokalredaktioner i länet har nu nått Berg. Den förste redaktören är Erika Mikaelsson, känd bland annat som programledare och redaktör på SVT Rapport.

Hon har arbetat på tidningar, radio och TV i över 20 år och menar att nyheter ofta fokuserar på problem, men hon vill även fokusera på möjliga lösningar. För att börja från början så föddes Erika Mikaelsson i Sorsele, men flyttade därifrån vid tre års ålder och bodde under uppväxten bland annat i Luleå. Åren 1973-76 gick hon på Journalisthögskolan i Göteborg och hennes första sommarvikariat under utbildningen var som lokalredaktör.

– Så jag känner att nu sluts cirkeln, säger Erika.

Hon blev sedan en av landets första kvinnliga sportjournalister, då hon började som sådan på Karlskoga Tidning 1976. Sedan arbetade hon på regionalradion i Luleå och Norrbottens-Kuriren, med radio i Jönköping och TV i Växjö, samt började 1990 som programledare och redaktör på de sena nyheterna på SVT Rapport. Kvällsjobb passade inte så bra när hon fick barn så det blev morgonnyheter, mest utrikes. Mycket negativa nyheter, svält, krig och sjukdomar.

– Så jag ville göra någonting som gav människor hopp och inspirerade människor istället för att göra dem deprimerade, säger hon och berättar att hon därför sade upp sig från SVT 1996. Hon flyttade då från Stockholms innerstad till södra Öland med sin dotter. Där startade hon ett bokförlag och skrev fyra egna böcker. Efter flytt till Skåne följde en period av frilansande och ett försök att skapa en tv-kanal på webben.

– Det jag ville var att skapa konstruktiva nyheter, jag ville förändra journalistiken. Jag ville att vi skulle ta mera ansvar och inte bara basunera ut negativa nyheter och skandaler och sådant.

– För det hände så mycket positiva saker och jag kände att man mår bra av att läsa om positiva och inspirerande saker, medan man mår dåligt av att läsa negativa nyheter. 

Denna journalistik blev Erika Mikaelssons mission och ämnet för en bok: ”Goda nyheter för en ännu bättre värld” (2013). 

Hon betonar att hon tror på lokaljournalistiken, att den blir viktigare i en global cybervärld. Därför tror hon även på Jämtlands Tidnings satsning på glesbygden.

Vad vill du åstadkomma som lokalredaktör i Berg?

– Jag vill inspirera folk, fokusera på det som är lösningar, inte problemen, säger Erika och tillägger att naturligtvis ska hon även skriva om problemen, men att det krävs mer jobb och tid att hitta de där inspirerande reportagen.

Hon tar gärna emot tips om saker att skriva om.

– Gärna positiva tips, saker som går bra. Och jag skulle väldigt gärna vilja skriva om vardagshjältar. Alltså sådana som gör bra saker i det tysta.

Erika Mikaelsson har även ett intresse för sina rötter som tagit sig uttryck i att hon flyttade till Sorsele 2015. Detta har de senaste åren kombinerats med ett intresse för det samiska, då hon organiserat ett projekt som gått ut på att lära ut hur man timrar skogssamekåtor. 

För Erika har det samiska blivit viktigt och det är även en av anledningarna till att hon ser positivt på att arbeta i Jämtland. En annan är att det blir närmare till hennes familj som bor i södra Sverige. Hon har själv samiskt påbrå, men det upptäckte hon sent i livet.

– Jag är ju inte uppväxt med kulturen, så jag påstår absolut inte att jag är same, men jag är det i hjärtat.

TORBJÖRN ARONSSON