Kommunens hantering gör att han inte kan bygga ut butiken

MÖRSIL (JT) I fyra års tid har handlaren Erik Lindgren försökt att få bygga ut sin affär, ICA Mörsil. Något som hela tiden bromsas av olika myndigheter.
Erik Lindgren stortrivs med att driva ICA Nära i Mörsil. Det har han gjort i fem och ett halvt år nu:
–Jag gör allt från att plocka upp varor och sitta i kassan till att skotta tak och rensa avlopp. Men framför allt prata med glada kunder. Mina nio anställda är fantastiska och kundkretsen är väldigt trogen och positiv.
Erik insåg dock rätt snart efter att han tagit över, att han var tvungen att renovera. Byggnaden var mycket eftersatt och hade inte renoverats på många år. Men det har blivit en segdragen historia. Han börjar:
– 2015 köpte jag fastigheten, började planera för en utbyggnad och förhandla för få köpa den stora ödetomten precis bakom affären. Det bygglovet för den tomt jag hade blev faktiskt godkänt men överklagades av ägarinnan till ödetomten.
Hösten 2016 lyckades han få köpa tomten. Men kruxet då, var att den inte var godkänd för handel, enligt detaljplanen från 1974. Då avvikelser från den kan göras om skälen är starka, fick han då rådet från handläggaren på Åre kommun att ordna underskrifter från alla de boende däromkring. Sagt och gjort, de skrev på men det godkändes ändå inte.
–Jag hade trott att man skulle jubla över att jag ville satsa i Mörsil!
Dock hade kommunens fastighetsbolag nyligen satt igång att göra en ny detaljplan över förskolan som är granne. Erik fick erbjudandet om att vara med. Det satte Länsstyrelsen stopp för när den skulle godkännas. Skälet var att Erik inte hade varit med från början.
Efter ett år var Eriks nya detaljplan klar och ett bygglov lämnades också in.
–Men de återkommer ständigt med nya frågor om detaljer – efter den maximala svarstiden på tio veckor plus ev semester. En gång ville t ex de veta vad det skulle stå på reklamskyltarna men det är ju svårt att säga på förhand då det är nya kampanjer varannan vecka på dem.
–Jag hade hoppats på att få sätta spaden i marken i våras. Med lite tur kan det bli nästa vår. De flesta i min sits hade gett upp nu. Men försvinner jag, har jag svårt att tro att någon kommer våga sig på en sådan stor, omfattande och långsiktig investering som detta är. Kunderna är oroliga.
–2020 ska dessutom helst alla kylar och frysar vara utbytta enligt den nya EU-lagstiftningen. En utbyggnad är en förutsättning för detta.
–Jag har i princip släppt allt till konsulter nu för att det inte ska bli missförstånd mellan mig och kommun, men kanske har jag ändå lyckats göra det? I så fall får jag reservera mig, för det inte lätt att hänga med i alla omgångar.
Den affär som idag utgör nuvarande ICA Mörsil, grundades år 1945. Erik har ökat omsättningen till 22 miljoner kronor per år och är populär. Han ger bl a bort böcker om babypott-träning till nyblivna föräldrar för att ”slippa” sälja blöjor och hans underfundiga facebook-inlägg för ICA Mörsil är kända.. Häromåret belönades han med ICA Näras pris Guldäpplet, som årets kundmagnet:
–Jag tror mycket på att bygga nära relationer som ICA-handlare.
Östgöte som han är, kom han till Åre 2001 för att jobba på ICA där en säsong. Men han blev kvar och bodde länge med sin familj i ett hus i Åre kommun.
– Vi trivdes fantastiskt bra men huset var för litet. Att dra igång ytterligare en bygglovsprocess var inget som lockade. Så vi flyttade över kommungränsen och bor idag i ett större hus i Östbacken, Kluk, avslutar Erik Lindgren.
LOTTE MJÖBERG