Blir kvar efter sommarjobbet i Krokom

KROKOM (JT) Kommer du ihåg Krokoms kommun nya, unika grepp för att säkra sommarbemanningen? De försökte i vintras locka till sig sjuksköterskor och distriktssköterskor genom betalt boende och betald förmån: exempelvis vandring i fjällen, betalt hunddagis med fjällutsikt eller fiskekort med fiskekurs med en fiskeprofil. Daniel Niemi, 30 år, är en av dem som fastnade för erbjudandet.

Sedan den 10 juni arbetar Daniel på äldreboendet Blomstergården i Krokom och har lägenhet i Ytterån. Det var tänkt att bara vara fram till den 21 augusti, men nu blir han kvar!

– Ja, jag trivs jättebra så jag tänker säga upp min lägenhet i Ystad. Jag kom in på att jag ville vara kvar ganska snart efter att jag kommit upp. Det är en speciell känsla här.

Daniel är ursprungligen från Västergötland men bodde i Västervik innan det blev Ystad. Där arbetade han på medicinavdelningen på Ystad lasarett samt inom kriminalvården. Men de fuktiga, råa skånevintrarna är snart ett minne blott:

– Det ska verkligen bli spännande att uppleva vintern här! Jag vill lära mig åka skidor på fjället, köra snöskoter, övernatta utomhus i snön… Och jag hoppas på att få se Norrsken! Innerst inne har jag alltid drömt om att få bo längre norrut.

Daniel och den moldaviska gatuhunden Josef har rest i 20 länder tillsammans. Här är ett foto från Spanien, men nu är det Jämtlandsfjällen som gäller.

Han hittade kommunens erbjudande på ett ovanligt sätt: genom en Facebook-grupp som heter ”Vandra med hund”.

Det var förstås helt orelaterat, men jag kände direkt att detta var något för mig. Dagen efter skickade jag in en ansökan, trots att jag bara varit i Jämtland en enda gång förut, under en kort vandring i skogen.

Daniel har nämligen två hundar, som förstås fått följa med upp till Jämtland. Båda är gatuhundar från Moldavien: Eva och Josef heter de. Med Josef har han rest i 20 länder och de har vandrat mycket i berg. Nu är det fjällvandring som gäller och de har redan testat runt Bydalsfjällen:

– Jag har köpt kartor och planerar att gå Sylarna runt. Det är mycket ansvar i mitt yrke och det kan vara svårt att släppa det på fritiden. Men när jag är i fjällen så är jag bara helt i nuet!

LOTTE MJÖBERG

[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)
Läs exempelvis om egenföretagaren Sara Björkebaum som valde att satsa på stickade tröjor under pandemin…