Ännu oklart hur många som drabbas

STRÖMSUND (JT) Flera stora företag i kommunen har tvingats varsla eller avskeda personal.
Attacus Trähus har det kärvt med ingående order och förhandlingar pågår om hur många personer som ska avskedas. Det handlar om varsel som lagts både Hammerdal och Fågelfors i Småland.
Förutsättningarna förändras snabbt, efter att Engcon haft 40% av sin personal permitterad, övergår det i dagarna till varsel också hos Engcon.
– Vi förhandlar om neddragningar eftersom vi ser att det är svagare i orderböcker till hösten. Normalt gör vi inte så, men i dessa tider är det osäkert. Varsel är lagt, hur många uppsägningar det handlar om vill jag inte gå in på. Jag vill inte föregå förhandlingarna. Fylls orderböckerna på till hösten så kanske vi slipper att avskeda personal, säger Per Nilsson, VD för Attacus Trähus.
I ett pressmeddelande skriver Engcon att ett antal personer kan tvingas lämna Engcon, och att korttidspermitterad personal återkallas för att i stället varslas.
”Oklara besked i kombination med otydliga regler om vad som gäller i frågan om krisstöd under Covid-19. Förra veckan var Engcon tvungen att ta beslutet om att återkalla all permitterad personal och istället varsla delar av personalstyrkan. Orsaken är Tillväxtverkets U-sväng om krisstöden. Osäkerheten i vilka politiska beslut som slutligen kommer att gälla, gör att företaget väljer att avstå bidragsstödet för att själva kunna styra kostnadsmassan.
– Coronakrisen har påverkat ekonomin mer än vad vi först trodde. Vi räknar med att det kan ta ända till 2021 innan försäljningen är tillbaka på samma nivåer som 2019, säger Krister Blomgren, VD på Engcon Group.
– Våra kunders investeringsbenägenhet har avtagit rejält under pandemin på grund av den oro som finns kring hur länge det kommer att pågå och hur hårt det kommer att slå på olika marknader och branscher. 2020 startade bra försäljningsmässigt för vår del och vi hade stora förhoppningar på vår utveckling. Den här pandemin har verkligen skakat om världen, säger Krister Blomgren.
– Vår förhoppning är såklart att vi inte behöver verkställa varslet. Det exakta antalet som får sluta kommer att bli klart efter förhandlingar med facken de närmaste månaderna, avslutar Krister KBlomgren.
När årets maskinmässor världen över har ställts in så satsar Engcon på en digital livevisning.
Krister Blomgren uppger dock att det ska byggas upp ett litet mässområde i Strömsund vid huvudproduktionen där Engcons produkter visas i en demokörning med en grävmaskin.
– Vi kommer att koppla upp oss mot olika marknader tillsammans med våra lokala säljteam. Så Tyskland får en presentation av våra tyska kollegor på tyska om våra produkter och så vidare.
– Vi måste alla börja blicka framåt och fundera på vilka lösningar och framtidsinvesteringar som måste till för att våra verksamheter ska bli mer konkurrenskraftiga och tåliga, avslutar Krister Blomgren.
Inger Kraft Etzler
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)